Direct naar artikelinhoud

Amokmakers vallen politie aan

Zo’n 200 amokmakers hebben gisteravond heel wat problemen veroorzaakt op het Blosodomein in het Vlaams-Brabantse Hofstade (Zemst).

Een groep van 200 à 300 herrieschoppers omsingelde rond 18 uur plots de politiemensen op het Blosoterrein Hofstade. De inspecteurs kregen klappen en werden bekogeld met flessen en projectielen. Twee agenten raakten bij de rellen lichtgewond. Achteraf werd één jongere opgepakt.

“Het probleem begon met een vechtpartij op het strand die de private bewakingsdienst op het domein niet de baas kon”, zegt burgemeester Bart Coopman (CD&V) van Zemst. “Ze riep de hulp van de politie in. Vanaf het ogenblik dat de eerste drie agenten op het strand verschenen, keerde zich een massa jongeren tegen hen en begonnen ze met projectielen te gooien, zoals stenen, flessen, blikjes. Op een bepaald ogenblik waren acht agenten van de lokale politie volledig omsingeld door twee- tot driehonderd jongeren.”

Het duurde een hele tijd voor de agenten zich in veiligheid konden brengen. De agenten riepen versterking in en vrij snel waren zestig tot zeventig agenten van omliggende korpsen, van de spoorwegpolitie en van interventieteams van de federale politie aanwezig. “De rust is pas teruggekeerd toen de agenten zich van het strand verwijderden”, zegt Coopman.

Onder de amokmakers zaten volgens een politiebron heel wat jongeren uit Schaarbeek en Brussel. Volgens de burgemeester pakte de politie achteraf één relschopper op. “Het was niet makkelijk om jongeren te identificeren uit de groep van 200 à 300”, zegt Coopman. Enkele honderden bezoekers werden vanaf 19 uur in bussen gestopt en onder politiebegeleiding naar Vilvoorde en Brussel overgebracht.

De burgemeester schrijft de problemen op en rond het domein toe aan allochtone Brusselse jongeren. Hij hoopt dat de terugkerende problemen op het recreatiedomein binnenkort van de baan zijn. “Op het Blosodomein zal er binnenkort betalende toegang gevraagd worden. Daardoor kan iedereen die via de inkom binnenkomt, geïdentificeerd worden. We denken dat dat een aantal boosdoeners zal afschrikken, waardoor ze niet meer van Brussel naar hier zullen komen”, zei hij nog op het VRT-radionieuws.