Direct naar artikelinhoud

Veroordeelde terrorist kon wegglippen uit België

Khaled Khattab, die wegens terrorisme tot zeven jaar cel was veroordeeld, is ons land ontvlucht maar werd aangehouden in Turkije. De man bleef ondanks de zware celstraf vrij omdat de rechter zijn onmiddellijke aanhouding niet nodig vond, tot afgrijzen van het federaal parket.

Khaled Khattab (26), alias Khalid the Boss, heeft zowel de Belgische als de Syrische nationaliteit. Hij woonde in Oudergem maar vertrok samen met Abdelouafi Elouassaki, een beruchte jihadi, op 21 februari 2013 naar Syrië. Daar bleef hij een jaar.

Volgens de krant La Dernière Heure is Khattab een intimus van Najim Laachraoui, een van de kamikazes van de aanslag in Zaventem. Hij verbleef in Aleppo in een villa waar nog andere Belgische jihadi's woonden. Khattab deelde een kamer met ex-Syrië-strijder Jejoen Bontinck, aldus het vonnis van de rechtbank, en hij zat in hetzelfde kamp als Najim Laachraoui. "Hij is een aanhanger van een extreem radicale visie op de islam", zo oordeelde de rechter, die hem wegens terrorisme veroordeelde tot zeven jaar cel.

Maar ondanks die zware straf beval de rechtbank niet de onmiddellijke aanhouding van de terrorist. Gevolg: hij verdween in het niets. "Enkele weken geleden hebben wij vernomen dat hij werd aangehouden in Turkije", zegt Eric Van der Sijpt van het federaal parket in La Dernière Heure. "We hebben zijn uitlevering gevraagd."

Het federaal parket zegt te betreuren dat de rechtbank niet is ingegaan op zijn vraag tot onmiddellijke aanhouding. De terrorist was blijkbaar op weg naar Syrië om zich daar opnieuw aan te sluiten bij de terreurbeweging IS.