Direct naar artikelinhoud

Schauvliege subsidieert musical via achterpoort

Na een eerder negatief subsidiebesluit blijkt Musical van Vlaanderen nu toch geld te krijgen van minister van Cultuur Joke Schauvliege. De subsidies zijn vorige maand in alle stilte via het achterpoortje van projectsteun toegekend. Met 850.000 euro vist de musicalorganisatie die pot voor ruim een kwart leeg.

Bij de toekenning van de structurele subsidies voor kunstenaars was het gezelschap Musical van Vlaanderen halfweg vorig jaar een van de grote verliezers. Na een negatief zakelijk advies besliste minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) om de musicalorganisatie niet langer te subsidiëren. Nu blijkt dat Schauvliege via de omweg van de projectsubsidies Musical van Vlaanderen toch subsidieert.

In één summier zinnetje in een lange lijst regeringsbesluiten meldde de Vlaamse regering op 19 april dat "op voorstel van minister Joke Schauvliege de Vlaamse regering voor 2013 een subsidie toekent van 850.000 euro aan Musical van Vlaanderen vzw ter ondersteuning van het project Assepoester, het tamelijk ware verhaal". Daarnaast krijgt dezelfde organisatie ook nog eens 95.000 euro ondersteuning voor haar project Musicallabo, waarin studenten een musicalstage kunnen volgen.

Bom geld

Musical van Vlaanderen krijgt dus 850.000 euro voor de productie van één musical. Naar culturele normen is dat een bom geld. Musical van Vlaanderen gaat zo op zijn eentje lopen met meer dan een kwart van het totale budget voor kunstprojecten (3,18 miljoen, een budget dat bedoeld is ter ondersteuning van losse projecten van beginnende kunstenaars).

Ter vergelijking: gemiddeld bedraagt een projectsubsidie 40.000 euro. Na Musical van Vlaanderen weegt de grootste projectsubsidie-enveloppe 105.000 euro, wat acht keer minder is. Het discrete besluit zorgt, met enige vertraging, dan ook voor hevige beroering in kunstkringen.

Geert Allaert, artistiek leider bij Musical van Vlaanderen, is uiteraard erg verheugd met het subsidienieuws. "Musical maken kost erg veel geld. Zonder deze subsidie was de musical er niet gekomen, simpel", zegt hij. Dat zijn organisatie meteen een groot deel van de pot opeet, vindt Allaert niet zijn verantwoordelijkheid. "De minister heeft ons zelf gezegd dat we de komende twee jaar projectsubsidies moesten indienen om geld te krijgen. Dat is nu bewaarheid."

Minister Schauvliege bevestigt het subsidiebesluit. "Het zakelijke advies voor Assepoester was positief. Het artistieke advies was negatief", legt haar woordvoerder uit. "De minister heeft bij haar beslissing in januari het zakelijke advies gevolgd vanuit het belang van eigen musicalproductie in Vlaanderen. Musical van Vlaanderen had een subsidiebedrag van 1.057.019 euro gevraagd en heeft uiteindelijk 850.000 euro gekregen." >>2