Direct naar artikelinhoud

Milquet stelt taalgrens in vraag ... en krijgt bijval

Als het gaat over de splitsing van B-H-V gaapt er nog steeds een enorme kloof tussen Vlamingen en Franstaligen. Tijdens een debat op de RTBF noemde cdH-voorzitter Joëlle Milquet de taalgrens een ‘sociologische vergissing die dringend in vraag gesteld moet worden.’ Haar uithaal kreeg opvallend veel bijval in Franstalig België.

Het lijkt erop dat de tijd van communautaire bezinning na het mislukken van de B-H-V-onderhandelingen alweer gepasseerd is. Het water tussen beide taalgroepen is nog altijd even diep, zo bleek tijdens een debat tussen Stefaan De Clerck (CD&V) en Joëlle Milquet (cdH) op RTBF. Milquet noemde het akkoord over de taalgrens en de faciliteitengemeenten uit 1963 “een sociologische vergissing.”

“Die taalgrens mag geen mur de Berlin worden”, zei Milquet, “we moeten ze opnieuw in vraag durven stellen.” De cdH-voorzitster noemde het de logica zelve dat gemeenten waar tot 90 procent van de bevolking Franstalig is, bij het Brussels Gewest worden gevoegd. Eerder had ook haar partijgenoot en Brussels minister Benoît Cerexhe al gepleit voor de aanhechting van minstens Sint-Genesius-Rode bij het Brussels Gewest.

De Clerck daarentegen pleitte voor een “eurometropool”. “Laten we niet morrelen aan de taalgrens, laat ons daarover ophouden. Op die manier onderhandelen is voorbijgestreefd. Het is tijd voor andere concepten, met Brussel als grootstad in een Europese context.”

“Wel”, reageert een dag later Marcel Cheron (Ecolo), “als we de zes faciliteitengemeenten tweetalig gebied maken, heeft hij zijn metropool. In Kortrijk en Rijsel (Lille) kan het wel, maar in de hoofdstad niet. Op dit moment wordt Brussel gegijzeld door de gewestgrenzen, terwijl in de faciliteitengemeenten de overgrote meerderheid Franstalig is. De taalgrens een vergissing? Vergissingen zijn er om recht te zetten, nietwaar? Overigens zouden ook de Vlamingen in de faciliteitengemeenten wel varen bij een tweetalige regio.”

Cheron is niet de enige die het opneemt voor Milquet. Bezuiden de taalgrens noemt men de aanhechting van minstens enkele faciliteitengemeenten “een realistische toegeving voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.” “Het gaat erom dat we tot een onderhandelde oplossing komen die evengoed de rechten van de Franstaligen in de faciliteitengemeenten respecteert”, laat PS-voorzitter Elio Di Rupo via zijn partijwoordvoerder weten. “Een aanpassing van de taalgrens is voor de PS zeker geen taboe, maar evenmin een conditio sine qua non. Het is een van de elementen die we mee aan tafel nemen als er gepraat wordt over een evenwichtige oplossing die de levenskwaliteit van alle taalgroepen bevordert.”

Bij de MR werd het voorstel-Milquet uiteraard evenmin op boegeroep onthaald. Didier Reynders is - in navolging van FDF-voorzitter Olivier Maingain - een van de vurigste pleitbezorgers van de uitbreiding van Brussel. De eis is tot nader order nog altijd onbespreekbaar voor de Vlamingen.

(MJ)