Direct naar artikelinhoud

'Doktersafspraak vergeten? Boete'

Vier op de tien uitoefenaars van een (para)medisch beroep hebben het aantal patiënten dat een afspraak niet nakomt en dat niet meldt de afgelopen twee jaar zien toenemen. Het gaat om zowat 5 procent van de patiënten, meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), die een enquête hield onder 537 (para)medici.

Dat zadelt de medici niet alleen op met een inkomenverlies, maar leidt ook tot een groeiende wachttijd voor potentiële andere patiënten. Volgens de code van de geneeskundige plichtenleer mag in dergelijke gevallen een schadevergoeding gevraagd worden, maar slechts 7 procent van de medici rekent die ook systematisch daadwerkelijk aan. 41 procent rekent nooit een schadevergoeding aan. De omvang van het bedrag is evenwel niet omschreven, plus moet de arts ook een bewijs kunnen voorleggen dat hij of zij effectief schade heeft geleden, klinkt het bij de Orde van Geneesheren.

Volgens het NSZ worden vijf op de honderd afspraken niet nagekomen. Wetende dat 68 procent van alle ondervraagde medici enkel patiënten op afspraak over de vloer krijgt, is dat verzuimgedrag problematisch. Ruim de helft van de ondervraagde (para)medici verliest op die manier elke week tussen de 25 en 100 euro aan inkomsten, bij 35 procent is er zelfs sprake van een inkomstenderving die tussen de 100 en 250 euro bedraagt.

De NSZ dringt daarom aan op een algemene, uniforme en bindende regeling. Het probleem is een oud zeer, en ook al lang niet meer beperkt tot medische beroepen. Ook kappers, garagehouders of andere beroepsgroepen die werken met een afsprakensysteem kennen het fenomeen. Sommige zelfstandigen experimenteren daarom met een waarschuwing per sms.

van patiënten met een afspraak komen die niet na