Direct naar artikelinhoud

Onvrede binnen CD&V over mogelijke indexsprong

De ACW-flank van de Vlaamse christendemocraten staat niet te springen op de banken met wat vandaag op de onderhandelingstafel ligt voor de begrotingsbesprekingen. 'Een indexsprong as such is de oplossing niet', zegt een CD&V-Kamerlid.

'Iedereen moet zijn taboes laten varen. En het taboe van de indexsprong is daar één van." Dat zei CD&V-vicepremier Steven Vanackere gisteren voor hij de vergadering van het kernkabinet binnenstapte. Hij reageerde daarmee op wat ACV-topman Marc Leemans eerder op het Radio 1-programma De ochtend verklaarde. Elk professioneel akkoord is uitgesloten als er een indexsprong komt, maakte die laatste meer dan duidelijk. Later op de dag gingen de vakbonden klassikaal op de achterste poten staan. ACLVB en ABVV sloten zich aan bij Leemans. In geval van een indexsprong dreigt de dialoog met de regering te worden verbroken, liet ABVV-topvrouw Anne Demelenne weten.

De idee om een indexsprong door te voeren, verhitte zondag al de discussies aan de regeringstafel. Met de reactie van de vakbonden stijgt de temperatuur nog wat, maar ondertussen blijkt ook binnen de CD&V nogal wat onvrede te bestaan over het voorstel. Vooral de ACW-vleugel, waar Vanackere toch deel van uitmaakt, ziet zo'n indexsprong duidelijk niet zitten. Toppolitici binnen CD&V zoals gewezen minister Inge Vervotte en staatssecretaris voor Staatshervorming en Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten houden zich op de vlakte. "Ik zal u mijn persoonlijke visie, die ik uiteraard heb, niet geven", zegt die laatste. "Ik hoop dat mijn collega-ministers u hetzelfde zullen antwoorden. Het is zo al moeilijk genoeg."

Een aantal CD&V-parlementsleden voelt zich echter wel geroepen om commentaar te geven. "Ik sta niet te springen op de banken", zegt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn. "Ik ben persoonlijk niet te vinden voor een indexsprong. Ik denk dat we er alles aan moeten doen om dit te vermijden. Ik heb een ACW-dossier gelezen over de indexsprong, daar staan interessante bevindingen in. De loonkostendiscussie is veel minder eenduidig dan ze vandaag wordt gevoerd. Ik zie liever een discussie over de huidige fiscaliteit. Het lijkt me meer zinvol om te kijken naar mensen die vandaag vijf of zes huizen hebben, ze worden vandaag veel te weinig belast op de opbrengst daarvan. Ik zou liever zien dat men daarop inzet dan op het belasten van de klasse die vandaag al zoveel bijdraagt."

Deseyn, Kortrijkzaan, formuleert tussendoor ook nog een sneer richting zijn nieuwe burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "Weet u: ik vind het een beetje vreemd wat sommige liberale vicepremiers over de index vertellen. Van Quickenborne stuurde voor de gemeenteraadsverkiezingen nog een brief aan de gepensioneerden waarin hij net uitpakt met de index." Onderaan de bewuste brief, ondertekend door de gewezen pensioenminister, staat: "PS: Wist u dat u vanaf december wellicht meer pensioen ontvangt? Als de spilindex in november wordt overschreden, stijgt uw pensioen met zo'n 2 procent."

Kamerlid Deseyn ziet meer heil in een aanpassing van de indexkorf, de factoren die de index bepalen. Een piste waar ook CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer op wijst. "Vandaag wegen bepaalde factoren nog te zwaar door. Zo heeft de vaste telefonie een zwaarder gewicht dan het mobiel bellen. Sommige zaken zijn niet meer van deze tijd. Daar moeten we naar kijken, er is nood aan bijsturing. Ik heb in het verleden al verwezen naar een studie van de Nationale Bank en het federale planbureau. Daarin worden toch vragen gesteld over de impact van een indexsprong op jobcreatie. Het is aan de onderhandelaars om alles af te wegen, maar een indexsprong 'as such' zal de zaken zeker niet oplossen."