Direct naar artikelinhoud

Vtm stoot filmdistributiebedrijf Starway af

De Vlaamse Media Maatschappij stopt eind dit jaar met Starway Film Distribution. Het dochterbedrijf past niet langer bij de strategie van het mediabedrijf, dat zich wil focussen op televisie en radio.

De Vlaamse Media Maatschappij (vtm, 2BE, Q-music) lanceerde Starway Film Distribution twee jaar geleden. Een logische zaak, heette het toen, omdat de tv-zenders veel films uitzenden en vtm ook optreedt als coproducent van films. Om minder afhankelijk te zijn van de filmdistributeurs, besloot de VMMa toen om zelf in de filmdistributie te stappen. Daardoor kreeg het veel meer controle over wat er allemaal met de film gebeurde, iets waar ook vtm of 2BE van zouden kunnen profiteren als zij die film later zouden uitzenden.

De logica geldt nu niet langer. Na de overname van de SBS-zenders door De Vijver Media besliste het mediabedrijf eerder al om zich te concentreren op zijn kerntaken: radio en televisie maken. "Filmdistributie is dan een vreemde eend in de bijt", geeft woordvoerster Sara Vercauteren aan. Daarom besliste de VMMa onlangs om Starway Film Distribution langzaamaan op te doeken. Tegen eind dit jaar moet het distributiebedrijf helemaal stopgezet zijn.

Bij Starway Film Distribution werkten vijf mensen. Over hun toekomst is nog niets beslist. "We voeren momenteel gesprekken met hen om te kijken of ze elders bij de VMMa aan de slag kunnen", geeft Vercauteren aan. Of Wim Hubrechtsen, de baas van Starway Film Distribution en partner van vtm-gezicht Dina Tersago, bij de VMMa zal blijven, is onduidelijk. "De gesprekken over mijn toekomst lopen nog", zegt Hubrechtsen.

Het stopzetten van Starway Film Distribution zat er al langer aan te komen. Een jaar geleden stopte de VMMa ook al met Starway Entertainment, het managements- en boekingskantoor waarmee je onder andere kandidaten van Idool en andere vtm-artiesten kon boeken. De VMMa stootte die activiteit af en werkt sindsdien samen met een extern boekingskantoor.