Direct naar artikelinhoud

Delhaize voert City-concept af

Delhaize gaat zijn 15 City-winkels omvormen tot zelfstandige Proxy-winkels. De buurtwinkels behaalden niet 'de beoogde resultaten', klinkt het.

Het City-personeel dat vast in dienst is, kan na de overname overstappen naar een geïntegreerde Delhaize-supermarkt.

De City-winkels van Delhaize zijn buurtwinkels in de steden, met een grote focus op verse producten. Momenteel zijn er 15 in België: negen in Brussel, vijf in Antwerpen en één in Gent.

Volgens Delhaize voldoen de City-winkels in hun huidige concept niet aan de verwachtingen. "We zagen ook geen verdere evolutie", zegt woordvoerder Roel Dekelver van Delhaize België. Op de vraag of ze niet rendabel waren, antwoordt hij ontwijkend.

Delhaize gaat de City-winkels omvormen tot Proxy-winkels, wat neerkomt op een verzelfstandiging. "We hebben de laatste jaren permanent onze City-winkels geëvalueerd en zijn tot de vaststelling gekomen dat in een stadsomgeving de behoeften sterk verschillen van locatie tot locatie en bovendien voortdurend evolueren. Wij geloven dat een zelfstandige uitbater daar beter kan op inspelen, zowel qua openingsuren als assortiment", legt Dekelver uit.

De zoektocht naar nieuwe uitbaters voor de winkels gaat onmiddellijk van start. Delhaize hoopt alles tegen eind 2013 af te ronden.

In de Belgische City-winkels zijn momenteel 400 mensen tewerkgesteld. De 280 werknemers die vast in dienst zijn (met een contract van onbepaalde duur) zullen nadat hun winkel is overgenomen, kunnen overstappen naar een (geïntegreerde) Delhaize-supermarkt in hun buurt.

Concurrentie

"Hoe dat in zijn werk zal gaan, zullen we per winkel bekijken", zegt Dekelver, die zich sterk maakt dat de 280 allemaal door het netwerk geabsorbeerd kunnen worden. Delhaize baat ook in Luxemburg drie City-winkels uit. Die blijven tot nader order bestaan.

Bediendebond BBTK vreest dat door het stopzetten van het City-concept bij Delhaize, uiteindelijk zowat 400 banen verloren zullen gaan. "De directie zegt dat de werknemers met een contract van onbepaalde duur in de geïntegreerde supermarkten van Delhaize terecht kunnen. Maar mogelijk zal dit ten koste gaan van de tijdelijke contractuelen in die winkels", verklaarde vakbondssecretaris Jan De Weghe.

Volgens hem kan het bedrijf zo honderden personeelsleden aan de deur zetten, "zonder dat het hen een euro kost". Volgens berekeningen van de vakbond hebben 170 personeelsleden een contract van bepaalde duur. Zij verliezen hun baan. De rest van het personeel zal worden tewerkgesteld in de resterende Delhaizes.

De Weghe heeft ook kritiek op de beslissing om voor de City-vestigingen een overnemer te zoeken, die de winkels onder franchise kan uitbaten. "Wat gaan deze franchisenemers dan beter doen? Het feit dat ze op zon- en feestdagen open blijven. Op die manier organiseert Delhaize concurrentie voor zijn eigen winkels. Die zullen de dupe worden van dit beleid."

Overleg

De franchisering in de detailhandel is een oud zeer dat de vakbonden al herhaaldelijk hebben aangeklaagd. Zo valt de zelfstandige kleinhandel onder het paritair comité 201, terwijl de supermarktketens onder het paritair comité 202 werken. De loon-en arbeidsvoorwaarden zijn verschillend, net als de openingsuren, wat de concurrentie in de sector bemoeilijkt.

BBTK gaat zich eerst intern beraden, alvorens een positie in te nemen. "We gaan het overleg respecteren, maar sluiten acties nooit uit", verklaarde De Weghe. De socialistische vakbond wil in de eerste plaats duidelijkheid van de Delhaize-directie.

"Laten we duidelijk zijn. Als er achter een reeks kleine ingrepen een heus herstructureringsplan verborgen zit, willen we dat de directie open kaart speelt met het personeel. Dan willen we een sociaal plan onderhandelen", verklaarde Myriam Delmée, vice-voorzitter van de BBTK. Dinsdag zou er een nieuwe ontmoeting zijn met de directie.