Bourgeois: ‘Files aanpakken zonder mensen meer te laten betalen dan nu’

© ISOPIX

Vlaams minister-president Geert Bourgeois ontkent dat zijn partij, de N-VA, een bocht maakt over het rekeningrijden. ‘Er is nog geen enkele beslissing genomen over de kilometerheffing.’

evg, mv

Het rekeningrijden of de slimme kilometerheffing is ongewild een verkiezingsthema geworden voor de N-VA. Hoewel de partij het systeem steeds verdedigde, plaatste voorzitter Bart De Wever dit weekend sterke vraagtekens.

De Vlaamse regering - met minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op kop - voert al jaren voorbereidend studiewerk uit voor een slimme kilometerheffing. Weyts stak nooit onder stoelen of banken een voorstander van rekeningrijden te zijn.

Noch Weyts noch Bourgeois wil aan de telefoon het standpunt van de partij verduidelijken. Bourgeois reageert wel per mail aan De Standaard dat er geen sprake is van een bocht van zijn partij. ‘Er is nog geen beslissing genomen, het onderzoek naar een eventuele kilometerheffing wordt afgerond in juni, zodat de volgende regering er beslissingen over kan nemen.’

Gat in de begroting

Bourgeois herhaalt het N-VA-standpunt, dat een kilometerheffing het gebruik van een wagen belast en niet het bezit, maar tegelijk budgetneutraal moet zijn, geen belastingverhoging mag betekenen én files moet verminderen. Mensen uit West-Vlaanderen en Limburg mogen er niet de dupe van worden. Bart De Wever voegde er dit weekend in VTM Nieuws nog aan toe dat mensen die veel onderweg zijn voor hun werk ook niets meer mogen betalen.

De vraag is hoe zo’n kilometerheffing dan sturend kan zijn, en dus files kan verkleinen. Doordat mensen vaker het spitsuur zullen vermijden? Dan rijst de vraag of er geen gat in de Vlaamse begroting wordt geslagen. In dat geval is rekeningrijden niet meer budgetneutraal. Het is wachten tot juni - na de verkiezingen dus - voor de studie openbaar wordt en daar mogelijk een antwoord op komt. Dirk Lauwers (UGent en UAntwerpen) zei eerder aan De Standaard dat minder file moeilijk is met een systeem waarbij niemand een belastingverhoging mag merken. 'De heffing zou anders nooit hoog genoeg kunnen liggen om effect te sorteren', zei hij.