Direct naar artikelinhoud

Ontbossing Amazonewoud blijft dalen

De snelheid waarmee het Amazonewoud gekapt wordt is teruggevallen tot haar laagste niveau in 22 jaar. Dat meldt de Braziliaanse regering.

Tussen augustus 2009 en juli dit jaar is in het Braziliaanse deel van het Amazonewoud 6.450 vierkante kilometer bos gerooid. Dat is een terugval met 14 procent in vergelijking met een jaar eerder. De ontbossingssnelheid is daarmee teruggevallen tot haar laagste niveau in 22 jaar tijd. Dat heeft de Braziliaanse minister van Leefmilieu Izabella Teixeira bekendgemaakt bij haar vertrek naar de VN-klimaattop in het Mexicaanse Cancún.

In 2004, een rampzalig piekjaar, werd nog 27.000 vierkante kilometer ontgonnen. Hoewel de doelstelling om dit jaar onder de 5.000 vierkante kilometer gerooid gebied te blijven niet gehaald is, noemde Teixeira het resultaat “fantastisch” en zei ze dat Brazilië het reduceren van de ontbossing zou blijven nastreven. Ontbossing is volgens experts verantwoordelijk voor 20 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd. Zelf zegt Brazilië zijn CO2-uitstoot tegen 2016 met 80 procent te willen verminderen.

Satellietprogramma

Sinds 2004 monitort de Braziliaanse overheid het Amazonewoud door middel van haar satellietprogramma DETER. Via talrijke andere programma’s wordt gepoogd de eigendomsstructuur te registreren om te zien wie op welk territorium aansprakelijk is.

Brazilië voorziet ook strenge straffen voor wie illegaal rooit, maar de betreffende wetten zijn in de praktijk moeilijk afdwingbaar. Naar schatting één procent van alle boetes voor illegale ontbossing wordt geïnd. (LD)