Direct naar artikelinhoud

Kafka remt Chinese investeringen af

Administratieve rompslomp, zoals het moeizaam verkrijgen of verlengen van visa en werkvergunningen, bemoeilijkt Chinese investeringen in ons land. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen in opdracht van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Ook knelpunten zoals de versnippering van de promotieactiviteiten en het ontbreken van een contactpunt zetten een rem op de investeringen.

China wordt door veel Belgische bedrijven gezien als een belangrijke afzetmarkt of een goedkoop productieland. De economische expansie die de Aziatische grootmacht nu kent, maakt het ook een almaar belangrijker investeerder op buitenlandse markten. Chinese bedrijven, zoals Lenovo die de pc's van IBM heeft overgenomen, zullen in de toekomst steeds belangrijker worden, menen de onderzoekers.

België scoort nu nog zwak in het aantrekken van investeringen door Chinese bedrijven. Die investeerden, volgens de meest recente cijfers, in 2004 slechts 1,64 miljoen dollar in ons land, tegenover 8,97 miljoen in Nederland of 129,21 miljoen dollar in Duitsland. Van het dertigtal Chinese bedrijven dat in de jaren '90 in ons land actief was, is een deel ook verhuisd naar het Duitse Hamburg of naar Nederland. "Toch is het nog niet te laat", zegt Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van het VBO. China staat nog maar aan het begin van zijn buitenlandse expansie. Het land vertegenwoordigt nog maar 0,5 procent van alle directe investeringen wereldwijd. "We kunnen de zaken keren als we snel gerichte maatregelen nemen", zegt Thomaes. "De Chinezen moeten het gevoel krijgen dat ze welkom zijn."

(Belga)