Direct naar artikelinhoud

Chinese beurs tuimelt

BRUSSEL l China slikte gisteren beursverliezen van gemiddeld 6,8 procent. Beleggers verkochten halsoverkop hun aandelen nadat de Chinese overheid de belasting op aandelentransacties had opgetrokken van 0,1 naar 0,3 procent, in een poging de verhitte markt af te koelen.

De knieval van de Chinese beursindexen deed de westerse financiële markten sidderen. De Chinese beurzen zijn immers razendsnel erg groot geworden. Twaalf maanden geleden haalde China de top tien van grootste aandelenlanden niet. Gisteren was China al de grootste na de VS, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, met een wereldmarktaandeel van 4,4 procent.

De Chinese regering verdriedubbelde gisteren de beurstaks tot 0,3 procent om de spectaculaire stijging van de aandelenkoersen af te remmen. Beleggers reageerden negatief en duwden de Chinese beurs bijna 7 procent naar omlaag. Analisten geloven dat de koersen op korte termijn nog wat kunnen dalen, maar verwachten geen crash.

De verhoging van de beurstaks op aandelentransacties "moet de gezonde ontwikkeling van de effectenmarkt stimuleren", zegt het Chinese ministerie van Financiën. Beleggers moeten voortaan een zegeltaks van 0,3 procent betalen als ze aandelen verkopen.

Peking is bezorgd over de spectaculaire stijging van de aandelenkoersen. De toonaangevende CSI 300-index stond dinsdag, aan de vooravond van de belastingverhoging, 104 procent hoger dan eind vorig jaar. De Shanghai Composite Index noteerde 62 procent hoger, boven op een klim van 130 procent in 2006.

Gisteren daalde de CSI 300-index met 6,8 procent bij zeer drukke handel. De beurs van Shanghai viel met 6,5 procent terug. Veel aandelen zakten met 10 procent, de grootst mogelijke daling. De beursomzet bedroeg 407 miljard yuan (39,6 miljard euro). Dat is honderd keer de gemiddelde dagomzet in Brussel en meer dan de omzet van de beurs van New York in de voorbije dagen.

Er zijn aanwijzingen dat de Chinese aandelenmarkt oververhit is. De Chinezen storten zich massaal op de beurs. Het aantal effectenrekeningen steeg sinds begin dit jaar een kwart, tot meer dan 100 miljoen. Dat stemt overeen met 17 procent van de stedelijke bevolking. Begin dit jaar waren er 80 miljoen effectenrekeningen voor de handel in A- en B-aandelen en beleggingsfondsen op de beurzen van Shenzhen en Shanghai. Begin deze week was het aantal effectenrekeningen al gestegen tot 100,3 miljoen, zo blijkt uit cijfers. A-aandelen noteren in yuan en kunnen alleen worden verhandeld door Chinese investeerders en een beperkte groep buitenlandse investeerders. B-aandelen noteren in Amerikaanse dollar in Shanghai en in Hongkongdollar in Shenzhen. Zij kunnen zowel door Chinese als door buitenlandse investeerders worden verhandeld.

In België waren er eind 2005 zowat 6,5 miljoen effectenrekeningen. Tien procent van de dienstmeisjes in Shanghai nam ontslag omdat ze meer geld verdienen met beurshandel. De overheid waarschuwde meermaals voor overdrijving. Makelaars moeten hun klanten een verklaring laten tekenen waarin ze zeggen op de hoogte te zijn van de risico's. Het ministerie van Onderwijs raadde begin deze week studenten nog af aandelen te kopen.

De terugval van gisteren is de tweede correctie van dit jaar. In februari kreeg de beurs klappen toen de regering maatregelen aankondigde tegen illegale investeringen en beleggingen met geleend geld.

Jan Boudewijns, Aziëspecialist van Dexia, maakt zich geen grote zorgen. "De waarderingen zijn hoog, maar nog niet excessief. De overheid probeert preventief de ballon zachtjes te laten leeglopen. We mogen gerust positief blijven over de Chinese beurs. De winsten en de economie zijn goed en de reële rente zeer laag."

Boudewijns beklemtoont dat alleen de A-markt zeer duur is. Dat is de markt waarop vooral Chinezen handelen. Op de B-markt, die toegankelijk is voor buitenlanders, en op de beurs van Hongkong zijn de Chinese aandelen veel goedkoper.

Philippe Gijsels van Fortis is voorzichtiger. "China lijkt de controle over de beurs kwijt te zijn. Op langere termijn is er een probleem. De beurs ziet eruit als zeepbel."