Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

‘Belgische IS-strijder bekent gebruik van chemische wapens’

Bilal Al Marchohi.Beeld rv

Het Iraakse gerecht heeft maandag de bekentenis vrijgegeven van een terdoodveroordeelde Belgische IS-strijder. Hij geeft toe dat de jihadistische groepering waartoe hij behoorde chemische wapens en chloorgranaten heeft gebruikt. Dat meldt de Koerdische nieuwssite Kurdistan 24.

Een Iraakse rechtbank heeft Bilal Al Marchohi, 25, ook bekend als Aboe Fadhil al-Belgiki (de Belg), tot ophanging veroordeeld voor lidmaatschap van IS (Islamitische Staat) en voor het deelnemen aan de gevechten tegen het Iraakse leger in Mosoel.

De Belgische IS-strijder voegde zich bij het Nusra Front samen met zijn Nederlandse vrouw, die ook van Marokkaanse herkomst is. Nusra stuurde hem naar een van de opleidingskampen gestuurd waar hij fysieke training kreeg en waar men hem leerde om met wapens om te gaan. Dat gebeurde in een groep met andere buitenlandse IS-strijders.

Al Marchohi verliet de gewapende militie van Nusra en trok naar IS nadat er spanningen waren ontstaan met de leider van de groep, Aboe Barra al-Belgiki, “die negatieve rapporten over mij opstelde en er mij van beschuldigde dat ik pornografische sites had opgezet.”

Tijdens het verhoor zei de Belg dat zijn groepering gebruik maakte van chemische wapens, onder meer mortiergranaten met chloorgas, in de omgeving van Raqqa en in een kamp.