Direct naar artikelinhoud

Roeselare breekt zegereeks Maaseik in volleybeker

Roeselare heeft de hegemonie van Maaseik in de Belgische volleybalbeker doorbroken. In een afgeladen Lotto Arena gingen de Limburgers voor de bijl na een heuse thriller over vijf sets. Maaseik liep telkens uit, maar keer op keer kroop Roeselare recht vanuit een verloren positie. Een triomf op karakter.

Maaseik was op weg om zijn veertiende bekeroverwinning binnen te halen, de vijfde op rij. Het scoorde op alle vlakken beter dan zijn eeuwige uitdager: beter in aanval (59 punten tegen 51 voor Roeselare), beter in blok (15 punten tegen 11), beter in receptie (38 procent tegen 35 procent), beter met de service (8 punten tegen 5) en het scoorde een hoger aantal punten (82 tegen 67). Maar Maaseik overtroefde zijn buur ook in het aantal missers: 15 gemiste aanvallen tegen 8 voor Roeselare, 28 gemiste opslagen tegen 20. En erger nog, Maaseik maakte die fouten op cruciale momenten. Zo’n kantelmoment lag in set vier toen Maaseik na 16-13 op weg leek naar een 3-1-eindzege. Trammelant na een scheidsrechterlijke beslissing haalde een opgenaaid Roeselare uit zijn schulp, met geel voor een briesende Depestele erbovenop -voor hem zaten overigens mensen van Cuneo in de tribune. De ingekomen Hoho ging daarop uit zijn dak, schreeuwde zijn defibrillator haast uit zijn borstkas en sleurde zijn team op en over Maaseik naar een tiebreak. In die beslissende vijfde set kreeg Maaseik een tweede kans om de bekerzege binnen te halen, maar ook bij 14-12 kon het twee matchballen niet verzilveren. Weer Hoho stond op en maakte van Roeselare - ook in de slotfase weer flink geholpen met drie missers van Maaseik - een dolgelukkige bekerwinnaar.

“Onwezenlijk, een typische cupmatch met ups en downs bij beide ploegen, en een onwaarschijnlijke apotheose”, stond Roeselarecoach Dominiek Baeyens na afloop te glunderen. “Ik gaf op een moment geen eurocent meer voor onze overlevingskansen. Ik had ook niet zo’n goed voorgevoel na de dreun woensdag in de Champions League. En toen Maaseik snel die eerste set won, begon ik schrik te krijgen. ‘Als Maaseik zo doorgaat, mogen we inpakken’, dacht ik bij mezelf. We hebben het nog gehaald puur op beleving en karakter. Een oor van deze beker gaat naar onze kinesist Marc Walraevens en zijn medewerkers. Hij kreeg onze middenmannen Vlam (rug) en Verhelst (enkel) in twee dagen opgelapt voor deze finale.

Tuerlinckx outstanding

Geen toeval dat Frank Depestele in de spelverdeling aanvankelijk zo weinig zijn middenmannen opzocht. En dat hoefde ook niet want Hendrik Tuerlinckx deed het uitstekend op de hoek, met ‘dodelijke’ aanvallen en verschroeiende opslagen. Hij werd topscorer met 27 punten en legde met zijn topprestatie de fundamenten voor deze memorabele bekerzege.