Direct naar artikelinhoud

‘Liberation Front’ rooft Manneken Pis in Geraardsbergen

Plots was hij weg en bij burgemeester Freddy De Chou stak een brief onder de deur: het Manneken Pis Liberation Front (MPLF) ontvoerde gisteren Manneken Pis. Dat van Geraardsbergen. ‘Ze zijn kwaad’, zegt de burgemeester. Kwaad omdat de stad niet reageerde toen in Vlaanderen Vakantieland de Geraardsbergse trots werd beledigd.

Het was de directrice van het Sint-Catharinacollege die de verdwijning van Manneken Pis aan het stadhuis van Geraardsbergen opmerkte. Ze sloeg alarm, maar ondertussen had burgemeester Freddy De Chou (sp.a) de opeisingsbrief dus al. Daarin verwijst het Manneke Pis Liberation Front naar de bewering van Brusselaar Edmond Vandenhaute dat het Manneken van Geraardsbergen een cadeau van Brussel zou zijn, nadat ze hun exemplaar “in de Dender hadden teruggevonden”. Klinkklare onzin, schrijft het MPLF, maar vooral: “De lauwe reactie van de inwoners van de stad verbaasde nog het meest.” Het MPLF zegt haar verantwoordelijkheid te hebben opgenomen, Manneken Pis te hebben ontvoerd en de eisen voor eventuele vrijlating later bekend te maken. “Wij beloven dat we Manneken Pis met de beste zorgen zullen omringen.”

Aan dat laatste twijfelt burgemeester Freddy De Chou niet. “Ik heb de brief wel aan de politie bezorgd”, zegt hij. “Maar gevraagd om zeker een dag te wachten met actie. Ik denk dat de mensen het goed voor hebben, ook al handelen ze uit colère. Maar het ligt hier gevoelig. Zeker met de Krakelingenstoet van 27 februari in het vooruitzicht. Het is de eerste keer dat die uitgaat sinds de erkenning als Unesco werelderfgoed. Dan moet hij toch terug zijn.”

Wie achter het MPLF zit, is onduidelijk. Al zou het Hans Depuydt, eindredacteur van Vlaanderen Vakantieland, niet verbazen dat promotie voor die Krakelingenstoet er voor iets tussenzit. “Na de uitzending (op 8 januari, RVP) was er op onze Facebookpagina al een verontwaardigde reactie van Karel De Pelsemaeker (lid van het Broederschap van Manneken Pis, RVP). Misschien dat het in die kringen gezocht moet worden.” Gek genoeg zou dat Karel De Pelsemaeker zelf ook niet verbazen. “Alleen was ik door een operatie niet op de laatste vergadering, ik weet dus écht niet of het Broederschap er inderdaad voor iets tussenzit.”

Andere leden van het Broederschap waren gisteravond niet bereikbaar. Het beeldje zelf was nog niet terecht. Getuigen zouden maandagochtend twee jongeren aan het beeld gezien hebben. “Vijftien jaar geleden hadden een paar studenten hem al ontvoerd, hij is toen zwaar beschadigd teruggekeerd. Hopelijk gebeurt dat deze keer niet. Anders zal er betaald moeten worden”, besluit burgemeester De Chou. Die wil ook één discussie voor eens en voor altijd de wereld uit: “We hebben een rekening van de stad als bewijs van betaling. Die dateert uit 1459. Ons Manneken Pis is dus 160 jaar ouder dan dat van Brussel.” (RVP)