Direct naar artikelinhoud

Competitiehervorming zit in totale impasse

De enige zekerheid is dat de competitie volgend seizoen weer met zestien clubs wordt gespeeld. Over twee weken worden de debatten hervat.

Voor voorzitter Ivan De Witte gisteren aan zijn pendelsysteem tussen de K11 en G4 (Anderlecht, Club Brugge, Genk en Gent) begon, stond één zaak al als een paal boven water: omdat er niet voldoende tijd is om de huidige competitieformat nog te veranderen, wordt er ook in 2011-2012 met zestien clubs gespeeld. “We kunnen het naar de publieke opinie toe nu niet meer maken om plots minder dalers aan te duiden”, gaf STVV-preses Roland Duchâtelet toe. Vraag is alleen of het mét of zonder play-offs zal zijn. Dat systeem werd voor twee jaar gestemd en loopt dit seizoen af. Volgens de G4 blijft het principe gewoon van kracht, volgens de K11 niet. Het reglement brengt geen uitsluitsel en dus moet ook die discussie met een stemming opgelost worden. Maar dat zijn zorgen voor later.

De K11 had gisteren zijn voorstel klaar. In ruil voor een overgangsjaar (en maximaal twee) met zestien clubs vraagt het centjes: 1,7 miljoen euro in totaal. Wie dat moet betalen? De G4, in de ogen van de K11. Maar wat zei Herman Van Holsbeeck enkele uren later? “We waren bereid om 2,2 miljoen euro aan compensaties te betalen. Zelfs een club die na één jaar in eerste klasse weer zou zakken, kreeg een stevige parachute mee. Toch is dat voorstel verworpen. Ik stel vast dat de angst om te degraderen naar tweede klasse de zaak blokkeert.”

Merk het verschil van 500.000 euro. Dat komt zo: de G4 wil geen nominatief systeem, zij vraagt dat de eerste zes opdraaien voor het ‘smartengeld’. Anders doen ze Standard over een periode van twee jaar een ‘cadeau’ van 700.000 euro. Standard is van zijn kant niet van plan om te betalen voor een competitieformule waar het nooit voorstander van was. Als het moet, zo dreigden ze al, neemt Standard zijn tv-rechten in eigen beheer. De Luikse club maakt zich sterk dat het die voor 7 à 8 miljoen kan verkopen. Dat is meer dan wat het nu opstrijkt aan inkomsten uit het tv-contract.

Nog dit: ook de ‘kleintjes’ lijken niet bang om het hard te spelen. Zij redeneren: wat Standard kan, dat kunnen wij ook, namelijk de tv-rechten zélf verkopen. Het zou de K11 ‘en bloc’ tot twintig procent minder geld opbrengen, maar dan blijft wel hun eis om de beslissing van 10 december (terugkeer naar een competitie met achttien clubs) uit te voeren, overeind.

‘Juridische slag vermijden’

De Witte heeft duidelijk nog veel werk voor hij al die standpunten kan verzoenen. Over twee weken zal hij de clubs opnieuw bij elkaar roepen om dan alweer pendelend tot een consensus proberen te komen. “Ik geloof dat een oplossing mogelijk is, anders zou ik niet voortdoen. We móéten het ook eens raken want de meesten moeten volgend seizoen met elkaar voort. We moeten vooral vermijden dat we naar een juridische slag gaan. Ik vermoed dat iedereen verstandig genoeg is om dat pad niet te gaan bewandelen.”