Direct naar artikelinhoud

Verhofstadt wil WikiLeaks op agenda

Guy Verhofstadt, fractieleider van de Europese liberalen, vindt dat de informatie over Irak die via WikiLeaks bekend raakte, ter sprake moet komen op de komende EU-VS-top waarop ook Obama aanwezig zal zijn. ‘We mogen onze normen niet laten afglijden tot een niveau waarop de elementaire rechtsregels niet gerespecteerd worden.’

De jongste dagen kwamen via WikiLeaks maar liefst 400.000 geheime Amerikaanse documenten in het openbaar. Publicaties als Der Spiegel, The Guardian en The New York Times selecteerden, verifieerden en bewerkten het materiaal tot journalistieke stukken. De Irak-onthullingen zijn vaak schokkend. Zo bleek dat het Amerikaanse leger de folteringen door Iraakse veiligheidsdiensten systematisch door de vingers zag en bleek het aantal slachtoffers tussen 2004 en 2009 veel hoger dan tot voor kort werd aangenomen: 109.032 doden, onder wie 66.081 burgers.

Obama in Lissabon

Voormalig premier en Europarlementslid Guy Verhofstadt wil dat de WikiLeaks-onthullingen ter sprake worden gebracht op de volgende EU-VS-top die op 20 november plaatsvindt in de Portugese hoofdstad Lissabon. Ook Amerikaans president Barack Obama zal op die top aanwezig zijn. Het is maar zeer de vraag of Obama bereid is om zich te verantwoorden voor de wandaden die via WikiLeaks aan het licht kwamen. Amerikaans buitenlandminister Hillary Clinton veroordeelde het gebruik van geheime overheidsdocumenten en beweerde dat de werkwijze van WikiLeaks mensenlevens in gevaar brengt. Verder oordeelt Washington dat Obama niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor misdaden die gebeurden tijdens het bewind van de vorige president George W. Bush.

Guy Verhofstadt is zich bewust van het feit dat het hier om een delicate zaak gaat, maar vindt dat de trans-Atlantische samenwerking gebaseerd moet zijn op mensenrechten. “Het is duidelijk dat dit voor de Amerikaanse regering een gevoelig thema is. Maar om ons moreel gezag in de wereld hoog te houden moeten alle partners van de trans-Atlantische samenwerking het eens zijn over de regels die in tijden van oorlog gerespecteerd dienen te worden. Het klopt dat de beschuldigingen die nu geuit worden betrekking hebben op daden die gebeurden tijdens de regering-Bush. Maar het is aan de huidige president om de misbruiken te onderzoeken, verantwoordelijken te vervolgen en strengere regels voor oorlogsvoering uit te werken.”

Verhofstadt waarschuwt voor een morele degeneratie: “Op het vlak van veiligheid blijven de Verenigde Staten een zeer belangrijke partner. Maar we kunnen niet toestaan dat onze normen afglijden tot een niveau waar de elementaire rechtsregels niet meer gerespecteerd worden.” (KoV)