Direct naar artikelinhoud

Ballet ontslaat artistiek directeur

Assis Carreiro is niet langer artistiek directeur van het Ballet Vlaanderen. De samenwerking werd stopgezet.

De Portugese Assis Carreiro was net geen twee jaar artistiek directrice van Ballet Vlaanderen. Ze volgde in de zomer van 2012 Kathrynn Bennetts op, die gekant was tegen de fusie van het Ballet en de Vlaamse Opera en meer geld vroeg om de ambities van het Ballet te kunnen waarmaken.

Maar nu beide instellingen tot het Kunsthuis gefuseerd zijn, is de storm nog niet gaan liggen. Hoewel Carreiro een contract van vijf jaar had, moet ze vertrekken. De samenwerking werd maandag al beëindigd, maakte het Kunsthuis gisteren bekend.

Over de reden van het vertrek wou men bij het Kunsthuis niets kwijt. De raad van bestuur zal zo snel mogelijk een nieuwe artistiek directeur aanstellen. Volgens algemeen directeur Lena De Meerleer wordt de continuïteit gewaarborgd door de volledige ploeg. Alle voorstellingen zullen ook doorgaan zoals gepland. "We zullen de producties Onegin en Don Quichot met heel veel enthousiasme en vakmanschap verder voorbereiden en presenteren."

De aanstelling van Assis Carreiro zorgde twee jaar geleden al voor flink wat beroering bij het Ballet Vlaanderen. Er waren niet alleen vragen bij de aanstellingsprocedure, ook de competentie van de Portugese werd in twijfel getrokken. De vakbonden stuurden na haar aanstelling zelfs een persbericht uit waarin ze haar gebrek aan balletervaring aanklaagden. De vrees was toen dat ze het topniveau van het Ballet niet zou kunnen behouden of naar een hoger niveau tillen.