Direct naar artikelinhoud

Vlaamse musea: 'Het water staat ons aan de lippen'

Met een nieuwe Vlaamse regering in het achterhoofd slaken de Vlaamse musea een noodkreet. Ze hopen de subsidieverhoging die hen al jaren wordt beloofd eindelijk in de wacht te slepen.

Zestien miljoen euro, dat is wat de 24 musea die gesubsidieerd worden door de Vlaamse Gemeenschap verlangen van de volgende regering. In een open brief pleiten onder andere het MAS, S.M.A.K., Middelheimmuseum, M HKA en KMSKA voor een kleine verdubbeling van hun huidige budget, 8,2 miljoen euro.

Deze kapitaalinjectie wordt hen al jaren als een wortel voor de neus gehouden. In hun regeerakkoord van 2009-2014 beloofde de Vlaamse regering een inspanning voor de musea en ook de adviescommissie Cultureel Erfgoed bevestigde dat er een inhaalbeweging nodig was. Zelfs de Inspectie van Financiën achtte een stijging van 2,5 miljoen euro aan de orde. De ontgoocheling was dan ook groot toen het budget voor de periode 2014-2018 niet echt steeg, en zelfs een beetje daalde doordat er geen rekening werd gehouden met indexering.

"De Vlaamse overheid formuleert, terecht, hoge verwachtingen in het Cultureel Erfgoeddecreet", staat in de verklaring van de musea. "Maar de budgetten stagneren en we zijn onze slagkracht aan het verliezen."

"Zaken uitdiepen of wetenschappelijk onderzoek voeren wordt hoe langer hoe moeilijker", knikt Patrick Allegaert, directeur van het Dr. Guislainmuseum in Gent. "Alles lukt wel, maar expo's moeten vaak te snel en met te weinig diepgang worden opgebouwd. Dat mag niet meer te lang duren, willen we op internationaal vlak blijven meetellen."

Talent trekt weg

Ook nieuwe stukken kopen of zelfs de huidige collectie bewaren blijkt volgens de brief moeilijk. Schrijnend is ook dat jonge talenten volgens de directeurs wegtrekken. "Iemand als Sylvie Dhaene (voormalig directeur van het Huis van Alijn, CVH) verlaat de sector niet zomaar", knikt Allegaert. "Wanneer je branche in volle expansie is, doe je zoiets niet. Op die manier verliezen we mensen die een nieuwe dynamiek in de erfgoedsector veroorzaakten."

"Misschien zijn we wel te braaf, de erfgoedsector verkoopt minder theater dan de kunstensector als de subsidies er zitten aan te komen(...)", opperde Mark Jacobs, directeur van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, vorig jaar in onze krant. Een bedenking die nu omgezet wordt in daden. De 24 museumdirecteuren verzamelen zich donderdag op het Brusselse Martelarenplein voor een 'visuele actie'. "Het is nog niet te laat, maar het water staat ons aan de lippen", klinkt het.