Direct naar artikelinhoud

Beatrix rookt, drinkt en bemint in tv-serie

De Nederlandse koningin Beatrix is niet vies van een glaasje wijn en deinst er ook niet voor terug om eens goed ruzie te maken. Dat is althans het beeld dat de nieuwe tv-reeks Beatrix, Oranje onder vuur van haar schetst.

In de vierdelige serie over koningin Beatrix - die op 2 januari start op Nederland 1 - komen alle memorabele, bewogen en dramatische momenten uit haar leven voorbij: de ontmoeting met Claus, de Lockheed-affaire rond prins Bernhard, het omstreden verleden van de vader van Máxima, en de aanslag op de koninklijke bus tijdens de viering van Koninginnedag in Apeldoorn in 2009.

De tv-serie begint vanaf de Leidse studententijd van de toenmalige prinses, toen zij volgens de makers in de tuin van paleis Soestdijk "lag te vozen" met een Leidse student. De makers hebben een grote mate van verbeelding, zegt regisseur Pim van Hoeve, al is volgens hem wel getracht de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. "Het is een dramatische interpretatie van historische gebeurtenissen." Geenszins bestond de behoefte "het koninklijk huis af te zeiken", aldus Van Hoeve.

Willeke van Ammelrooy (67) vertolkt de oudere Beatrix, Mara van Vlijmen (32) de jonge. Ze spelen de koningin niet zozeer als staatshoofd, maar vooral als mens. Als een rokende, wijn drinkende, ruzie makende en liefhebbende vrouw die haar pruik afdoet voordat ze in bed stapt. Van Ammelrooy zegt dat Beatrix blij mag zijn dat juist zij haar heeft gespeeld. "Ik heb haar integriteit en warmte volgehouden in de serie." De actrice lijkt uiterlijk op de koningin, maar kon zichzelf ook als mens goed in haar inleven. "Als iemand die alles in de hand wil houden, die niets wil laten ontglippen."