Direct naar artikelinhoud

Open oorlog bij Lijst Dedecker

De beschuldiging wordt, weliswaar anoniem, bevestigd door andere LDD-politici in de provincie Antwerpen. Daarmee heeft de heibel in de partij het niveau bereikt van een smerige, open oorlog.

“In de aanloop naar de voorbije Vlaamse verkiezingen is mij meermaals het voorstel gedaan om de som van 50.000 euro te betalen in ruil voor een mooie en mogelijk zelfs verkiesbare plaats op de Antwerpse lijst.” Met die verklaring aan De Morgen gooit Mortsels gemeenteraadslid Patrick Ghys een bommetje in de eigen partij. Het is ongezien dat een zetelend politiek mandataris zo zwaarwegende beschuldigingen uit over partijgenoten. “Het voorstel werd mij gedaan door Rob Van de Velde, die nu provinciaal voorzitter geworden is, en door de toenmalige provinciale voorzitter, Marc Gysels”, vervolgt hij. “Als ik betaalde zou ik uitzicht krijgen op de vierde plaats. Ik heb geweigerd en ben uiteindelijk op de achtste plaats gedropt. Het geld moest dienen om campagne te voeren. Wie niet betaalde, mocht niet meedoen.”Het verhaal loopt parallel met wat een andere inmiddels opgestapte LDD-mandataris, Martine De Graeve, vorige week donderdag zelf vertelde aan het LDD-partijbestuur in Mechelen. De Graeve kreeg bij de Vlaamse verkiezingen de derde plaats, maar, zo meldde ze het partijbestuur, in de marge van het LDD-programmacongres in Oostende, werd haar het aanbod gedaan om tegen forse betaling de eerste of tweede plek op de lijst in te nemen. De Graeve wil het verhaal tegenover De Morgen bevestigen noch ontkennen, omdat ze inmiddels samen met de voltallige Mechelse partijafdeling uit Lijst Dedecker gestapt is. “We hebben de deur achter ons dichtgetrokken. We gaan niet met modder gooien naar wat achter ons ligt.” Anonieme bronnen uit dezelfde provincie bevestigen wel dat diverse kandidaten tegen betaling een mooie plaats aangeboden is op de lijst.De geviseerde LDD-kopstukken ontkennen de beschuldiging met klem. “Dit is te gek voor woorden”, reageert Kamerlid Rob Van de Velde, die sinds vorige week de nieuwe provinciale voorzitter is van LDD in Antwerpen. “Het is duidelijk dat er in onze partij nog enkele mensen gefrustreerd rondlopen. Zij vertellen nu eender wat om de partij schade toe te brengen.” Ook oud-provinciaal voorzitter Marc Gysels weet van niets. “Deze beschuldigingen zijn beneden alle peil. Dit is het beste bewijs dat er wel degelijk een schoonmaakoperatie in de partij nodig is.”

‘Alle VB-onderzeeërs eruit’

Voorzitter Jean-Marie Dedecker reageert als door een wesp gestoken. “Wie deze beschuldiging zonder bewijs rondstrooit, gaat eruit”, dreigt hij. “We hebben al een aantal mensen laten vertrekken, en wij zijn niet bang om nog drastischer in te grijpen. Alle onderzeeërs van Vlaams Belang moeten eruit.” Een duidelijke vingerwijzing naar Patrick Ghys, zelf ex-VB-mandataris in Mortsel. “Er is maar één iemand verantwoordelijk voor de lijstsamenstelling en dat ben ikzelf. Ik heb nooit iemand een eurocent gevraagd in ruil voor een plaats.” De beschuldiging roept nochtans herinneringen op aan de zaak-Vijnck. Dedecker gaf zelf al eerder toe dat Dirk Vijnck destijds in Leuven de lijst voor de Kamer mocht trekken omdat hij 5.000 euro veil had voor de campagne. “Dat is iets helemaal anders”, benadrukt Dedecker. “De partij had toen geen geld om campagne te voeren en dus moest een kandidaat in staat zijn om zelf kosten te dragen.”De zware beschuldigingen over en weer illustreren de bloederige interne afrekeningen die momenteel bij Lijst Dedecker worden vereffend. Door de aanhoudende dissidenties krijgt Dedecker met name de provincies Antwerpen en Limburg maar moeilijk onder controle. Patrick Ghys staat bekend als een intimus van Jurgen Verstrepen, ook ex-VB en na enige heibel toch lijsttrekker geworden in Antwerpen bij de vorige Vlaamse verkiezingen. Verstrepen komt, ook weer na dit incident, in zijn partij steeds meer geïsoleerd te staan.