Direct naar artikelinhoud

Milquet viseert opnieuw PWA’s met dienstencheques

De Vlaamse koepel van PWA’s die ook werken met dienstencheques, trekt vandaag boos naar het kabinet van minister van Werk Joëlle Milquet (cdH). ‘In plaats van als vzw’s worden de PWA’s plots behandeld als puur commerciële bedrijven’, fulmineert Kamerlid en PWA-voorzitter Hans Bonte (sp.a).

De PWA’s (Plaatselijke Werkagentschappen) met dienstencheques-ondernemingen kregen de voorbije dagen een brief in de bus van de belastinginspecteur, met de mededeling dat ze voortaan onderhevig zijn aan de vennootschapsbelasting. De maatregel geldt retroactief vanaf aanslagjaar 2008. Voorheen vielen deze PWA’s onder het stelsel van de rechtspersonenbelasting.

De wijziging brengt een serieuze aderlating met zich mee, een aderlating die zich begin dit jaar al aankondigde nadat de regering-Leterme een wet stemde om de reserves van de PWA’s af te romen via een eenmalige belastingaanslag. De wet in kwestie moest de schatkist zo’n 55 miljoen euro opleveren, maar werd vooralsnog niet uitgevoerd. Een procedure voor het Grondwettelijk Hof en de val van de regering strooiden roet in het eten. Een regering in lopende zaken kan immers geen nieuwe belastingen invoeren.

“Groot is dan ook de verbazing bij heel wat PWA-bestuurders die de voorbije dagen te horen kregen dat ze onderworpen worden aan de vennootschapsbelasting”, vertelt Hans Bonte (sp.a), zelf voorzitter van de PWA Vilvoorde. “Dat heeft de administratie plots beslist op basis van een antwoord op een parlementaire vraag van november 2005!”

Volgens Bonte is de wijziging niet alleen een discriminerende behandeling ten opzichte van andere vzw’s, maar overtreedt de regering van lopende zaken hiermee eveneens haar bevoegdheden. “Het ziet ernaar uit dat de regering-Leterme een nieuwe methode heeft gezocht om de financiële reserves van de PWA’s in te palmen. Zo’n manier van werken is onaanvaardbaar, het zal heel wat PWA’s in substantiële problemen brengen”, meent Bonte. “Minstens 10.000 jobs worden op de helling gezet.”

De sp.a wil dat federaal minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) tekst en uitleg verschaft in het parlement. (MJ)