Direct naar artikelinhoud

België opnieuw in vizier beleggers

Het leek er lange tijd op dat de Belgische problemen de beleggers siberisch koud lieten. Maar meer dan 100 dagen na de verkiezingen richtten beleggers opnieuw het vizier op ons land. Het renteverschil met Duitsland nam de voorbije weken fors toe.

Investeerders vragen een risicopremie van bijna 90 basispunten op Belgische staatsobligaties. Bedroeg het verschil met Duitsland begin deze maand nog 64 basispunten, dan liep dat gisteren op tot ongeveer 86 basispunten.

Het vertrouwen van de kapitaalmarkten in de Belgische staat is opnieuw aan het wankelen. Investeerders in Belgische staatsobligaties eisen opnieuw een forsere premie om te beleggen in Belgisch papier.

Het verschil in rente met de Duitse bund, de tienjarige obligatie die de referentie in de markt is, is de voorbije weken opnieuw de hoogte ingegaan. Duits staatspapier geldt als het veiligste van de Europese markt. Hoe minder vertrouwen de kapitaalmarkten hebben in een land, hoe groter het renteverschil met de Duitsers.

De rente steeg gisteren tot 313 basispunten. Het financiële persbureau Bloomberg sprak gisteren van de snelste stijging van de rente in de eurozone in de afgelopen weken.

Dat investeerders minder vertrouwen hebben in België heeft alles te maken met de aanslepende onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering. Investeerders vragen de Belgische schatkist een hogere premie omdat ze ervan uitgaan dat de Belgische overheid momenteel niet in staat is om besparingen door te voeren.

Terzake valt het verschil op met Nederland. Daar kondigde de ontslagnemende regering-Balkenende vorige week een miljardenbesparing aan. In België blijft de ontslagnemende regering-Leterme bij de pakken zitten.

De kapitaalmarkten verwachten een signaal van België. Na Italië en Griekenland torst ons land de hoogste staatsschuld van de hele eurozone. Die bedraagt momenteel 100 procent van het bruto binnenlands product. Ons land haalde gisteren via de verkoop van staatsobligaties een bedrag van 2,3 miljard euro op.

Een verschil van bijna 90 procent tussen de Belgische en Duitse rente zit dicht in de buurt van het record dat in de week voor de federale verkiezingen van juni werd opgetekend. Toen verbreedde het renteverschil zelfs tot meer dan 100 basispunten. De Duitse rente kwam uit op 2,5 procent en de Belgische rente ging ruim boven 3,5 procent. België werd tot de ‘zwakke’ eurolanden gerekend.

Sommige analisten gewaagden zelfs van een ‘De Wever’-spread, argumenterend dat een verkiezingsoverwinning van de N-VA van Bart De Wever onzekerheid zou creëren over hoe België in de toekomst zijn staatsschuld ging terugbetalen.

Verleden meesleuren

Luc Coene, de vicegouverneur van de Nationale Bank, waarschuwde toen voor het voortzetten van de speculatie tegen België na de verkiezingen. “Aangezien we nu al spanningen hebben voor de verkiezingen, zie ik niet in waarom dat na de verkiezingen gaat milderen”, verklaarde Coene toen. “Vooral omdat we het verleden met ons meesleuren. De buitenlandse pers weet dat de formatie in 2007 meer dan 280 dagen heeft geduurd. Een herhaling van dat soort fenomenen zou grote ongerustheid in de markten kunnen veroorzaken.”