Direct naar artikelinhoud

Geweld bedreigt VN-missie Syrië

Het hoofd van de VN-waarnemersmissie in Syrië heeft gewaarschuwd dat het escalerende geweld de werkzaamheden van de blauwhelmen steeds meer bemoeilijkt. Een mogelijke terugtrekking uit Syrië dreigt.

Volgens de Noorse generaal-majoor Robert Mood kunnen de VN-waarnemers steeds lastiger observeren, controleren en rapporteren over wat er in het land gebeurt.

Mood zei ook dat veel landen die waarnemers leveren voor de VN-missie zich meer en meer zorgen beginnen te maken of de risico's nog wel aanvaardbaar zijn. Zo werden de ongewapende waarnemers afgelopen week belaagd toen ze de stad Haffa, 225 kilometer ten noordwesten van Damascus, probeerden te bereiken. Hun voertuigen werden met stenen en ijzeren staven bekogeld, waarna de waarnemers rechtsomkeert maakten. Haffa werd eerder deze week na dagenlange beschietingen door Syrische regeringstroepen heroverd op Syrische opstandelingen.

Donderdag lukte het de VN-waarnemers alsnog Haffa te bezoeken. Volgens een VN-woordvoerder 'hing er een geur van dode lichamen' in de verlaten straten van de stad. Verder zagen de waarnemers dat het belangrijkste ziekenhuis van Haffa was uitgebrand, evenals het kantoor van de Baathpartij van president Bashar al-Assad.

Daarnaast troffen de blauwhelmen veel uitgebrande huizen aan. Over het aantal slachtoffers in Haffa kon de VN-woordvoerder niets zeggen. Het Syrische regime meldde woensdag nog dat Haffa was 'gezuiverd'.

Syrische regeringstroepen hebben ook gisteren op diverse plaatsen in het land de aanval op opstandelingen geopend. Zo werd volgens de Lokale Coördinatiecomités en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten de stad Anadan in de noordelijke provincie Aleppo gebombardeerd. In de centrale provincie Homs werden de plaatsen Khaldieh en Jouret al-Shayah met mortiervuur bestookt.

De Europese Unie heeft het Syrische regime sancties opgelegd. De Europese Raad heeft een verbod ingesteld op de export van luxegoederen en goederen die gebruikt kunnen worden voor repressieve doeleinden.

Op de lijst met verboden goederen staan onder andere kaviaar, schoenen en kleding die meer dan 600 euro kosten. Ook parels en auto's van meer dan 25.000 euro mogen vanaf zondag niet meer naar Syrië worden geëxporteerd. Daarnaast is ook de uitvoer van gasmaskers, bepaalde chemicaliën en gifstoffen verboden.

Volgens buitenlandchef van de EU Catherine Ashton is het noodzakelijk om internationaal druk te blijven uitvoeren op het Syrische regime in een poging een eind te maken aan het geweld. De sancties van de 27 EU-lidstaten moeten diegenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld tegen de bevolking raken, en niet het gewone volk, benadrukt Ashton.