Direct naar artikelinhoud

Avondklok voor vrijgelaten MIVB-doder

De man die nog geen twee maanden geleden een MIVB-agent doodsloeg en vorige week in alle stilte werd vrijgelaten, moet zich aan een avondklok houden: 's avonds en 's nachts moet hij binnen blijven. Alexandre V.E. (28) moet zich ook psychiatrisch laten begeleiden.

De nabestaanden van Iliaz Tahiraj (56) voelen zich volgens hun advocaat Sven Mary in de steek gelaten door justitie. "Ze zijn verontwaardigd en immens triest. Ze begrijpen niet dat niemand het nodig vond hen op de hoogte te brengen van de vrijlating van de verdachte", zegt Mary.

Het parket van Brussel schoof de hete aardappel gisteren door naar onderzoeksrechter Berta Bernardo Mendes. Zij besliste vorige week dinsdag dat Alexandre V.E. naar huis mocht in afwachting van een eventueel proces. "Het parket communiceert enkel met de burgerlijke partijen als de onderzoeksrechter daar de toestemming voor geeft. In dit dossier vond mevrouw de onderzoeksrechter dat niet aangewezen. De wet verplicht dat ook niet", zegt Wenke Roggen van het parket van Brussel.

Ook de MIVB zegt intussen verrast te zijn door de vrijlating. Volgens de advocaat van Alexandre V.E., meester Laurent Kennis, kwam die er na een nieuw psychiatrisch verslag. "Mijn cliënt maakte één fout in zijn leven: hij gaf die man vrijwillig één slag. Maar zijn dood was een ongeluk. Volgens het psychiatrisch verslag vormt mijn cliënt geen gevaar voor de maatschappij."

Aan zijn vrijlating zijn wel meerdere voorwaarden verbonden: zo mag Alexandre V.E. geen contact hebben met de mensen met wie hij de nacht voor het incident doorbracht. Hij moet ook iets doen aan zijn alcoholgebruik en zich psychiatrisch en psychologisch laten begeleiden. Alexandre V.E. mag ook enkel 's avonds of 's nachts buiten komen om te werken. "Hij is diep onder de indruk van wat hij gedaan heeft. Hij heeft berouw en kampt met zelfmoordgedachten", zegt zijn advocaat nog.