Direct naar artikelinhoud

Rechter blokkeert controversiële wet op controle van migranten in Arizona

In de VS-staat Arizona heeft de rechter een omstreden wet geblokkeerd die normaal vandaag van kracht zou worden. Die maakte het makkelijker om vermoedelijke illegale immigranten te controleren en op te pakken.

Arizona deelt een grens van 626 kilometer met Mexico en heeft te maken met een grote toestroom van illegalen die vanuit Mexico hun geluk willen beproeven in de Verenigde Staten.

Volgens de uiterst omstreden, ook door president Obama aangevochten nieuwe wet mogen agenten de immigratiestatus controleren van mensen die om een andere reden tot staan werden gebracht, maar van wie de agenten vermoeden dat ze illegaal in het land zijn. Voorts zou het vervoeren of tewerkstellen van mensen zonder papieren strafrechtelijk vervolgbaar zijn. Al meer dan honderd dagen staat voor het parlement in Phoenix een kleine groep Spaanstalige vrouwen om te protesteren tegen de wet, die volgens hen niet alleen een aanval is tegen illegale immigranten, maar ook tegen de hele Spaanstalige gemeenschap. Een rechter heeft die wet gisteravond geblokkeerd omdat hij “billijk noch in het publiek belang is”.

Eerder deze maand raakte bekend dat per 1 augustus meer dan duizend soldaten van het Amerikaanse leger zullen worden ingezet om de illegale immigratie langs de zuidwestelijke grens met Mexico tegen te houden. Hun opdracht zal een jaar duren.

De militaire inspanningen zijn bedoeld om de veiligheid op te krikken door te helpen bij grenscontroles en andere veiligheidsdiensten bij te staan. In Arizona wordt namelijk vaak de klacht gehoord dat de federale overheid niet genoeg doet om de toevloed aan illegale immigranten uit Mexico aan te pakken.