Direct naar artikelinhoud

Goldman Sachs en TPG op zucht van overname Ontex

De Belgische producent van hygiënische artikelen Ontex verandert opnieuw van eigenaar. De Amerikaanse private-equityreus Texas Pacific Group (TPG) en de private-equitytak van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs staan op een zucht van een akkoord om Ontex over te nemen voor 1,07 miljard pond (1,2 miljard euro). Dat meldt de Britse pers en het bericht is bevestigd aan De Tijd.

Volgens De Tijd is de deal nog niet getekend, maar zou het slechts een kwestie van ‘punten en komma’s’ zijn. De ondernemingsraad van Ontex wordt later deze week geïnformeerd over de deal. Bij Ontex wou men geen commentaar kwijt.

Door het hoge overnamebedrag wordt de transactie de grootste Belgische buy-out of met schulden gefinancierde overname ooit. De vorige overname van Ontex - door Candover zeven jaar geleden - was met een overnamebedrag van 1,1 miljard euro tot nu toe de grootste buy-out op Belgische bodem.

De overname van Ontex, de grootste producent van luiers onder supermarkthuismerk, draaide voor Candover uit op een nachtmerrie. Kort na de overname ontketende Procter & Gamble (Pampers) een prijzenoorlog tegen Ontex. Bovendien stegen de grondstoffenprijzen fors. Dat duwde Ontex tot aan de rand van de afgrond. Candover moest zijn investering volledig afschrijven. Het pompte naar verluidt in totaal 300 miljoen euro eigen middelen in Ontex.

Midden 2007 voerde Ontex een omvangrijke schuldherschikking door, waarbij de onderneming volledig in handen van Candover kwam. Uitvoerend voorzitter Bart Van Malderen, een telg van de oprichtersfamilie van Ontex, gaf er de brui aan.

Na die schuldherschikking en verschillende reorganisaties - waarbij onder meer de fabriek in Lunel bij Montpellier werd gesloten - gingen de resultaten weer de goede kant uit. De omzet bedroeg vorig jaar 1,1 miljard euro.

De eerste geruchten over een verkoop van Ontex dateren al van eind 2009. De Britse pers schreef toen dat Ontex-aandeelhouder Candover was benaderd over een overname. Maar tot een verkoop kwam het nooit. De enige overblijvende exitmogelijkheid voor Candover bleek een beursgang. Maar ondanks vergevorderde plannen voor een terugkeer naar Euronext Brussel kwam het zover niet. In volatiele beurstijden waren beleggers er niet happig op om in te tekenen op beursintroducties en ze waren evenmin bereid om private-equitygroepen te laten cashen via een beursintroductie.