Direct naar artikelinhoud

15-jarig meisje overleeft brutale verkrachting en moordpoging

In Retie heeft een meisje van vijftien ternauwernood een brutale verkrachting overleefd. De tiener werd door de twee daders voor dood achtergelaten, maar wist op eigen kracht te ontsnappen en hulp te gaan zoeken. Eén verdachte is al opgepakt.

Eén verdachte opgepakt, parket hoopt op bruikbare tips om tweede te kunnen vatten

Een verband met tientallen eerdere verkrachtingszaken in de Kempen, waaronder die van een zogenaamde serieverkrachter, zien de onderzoekers voorlopig niet. ‘Momenteel wijst alles in de richting van andere daders.’

Niet veel voor middernacht afgelopen vrijdag is een meisje van vijftien uit Kasterlee aangereden en verkracht. Twee mannen reden haar op een landweg aan met een donkerblauwe BMW uit de 7-serie. Het meisje probeerde weg te lopen, maar de twee inzittenden konden haar vastgrijpen. Het slachtoffer kreeg enkele rake klappen en werd vervolgens in de koffer van de auto opgesloten. De daders reden weg om enkele minuten later op een verlaten plaats te stoppen. Minstens een van de twee mannen heeft het meisje daar verkracht. Wellicht heeft ook de tweede dader zich aan haar vergrepen.

“Ze vertoonde duidelijke sporen van pogingen tot wurging”, zegt Inge Delissen, woordvoerster van het parket van Turnhout. Het is zo goed als zeker dat de twee daders ervan uitgingen dat hun wurgpogingen doeltreffend waren. “Na de verkrachting lieten ze het slachtoffer voor dood achter. Een eind verder zocht het slachtoffer dan hulp bij particulieren, waarop de nooddiensten werden ingeschakeld”, aldus nog Delissen. Over de toestand van het slachtoffer worden voorlopig geen details vrijgegeven.

Hoewel ze in shock verkeerde, kon de tiener de politie een goede persoonsbeschrijving geven van een van de daders. “Eén dader is tussen 25 en 35 jaar oud en 1,70 à 1,85 meter groot", zegt Delissen. “Hij heeft een normaal postuur en spreekt met een Kempisch accent. Hij had ook een opvallend kapsel: kort haar met een gelkuif.”

Het Turnhoutse parket verspreidde meteen een oproep om getuigen te vinden, een foto van de BMW (een oud model, van voor 2002) én een afbeelding van het “nogal specifieke kapsel” van een van de daders. De oproep was succesvol: alvast één verdachte, een man uit Dessel, is gisteren opgepakt. Dat bevestigt Roger Horemans van de politiezone Kempen Noord-Oost. Het parket van Turnhout van zijn kant bevestigt noch ontkent de aanhouding, omdat de onderzoeksrechter een informatiestop heeft ingevoerd rond deze zaak. Er is in ieder geval een onderzoek gestart naar verkrachting met geweld én moordpoging.

De politie onderzoekt ook of deze feiten te maken hebben met een reeks verkrachtingen in de Kempen de voorbije jaren. Sinds 2004 zijn er in de regio 149 verkrachtingen gebeurd waarvan de dader niet is gevat. Het parket heeft een speciaal team van speurders opgericht om de zogenaamde serieverkrachter van Mol en Geel op te sporen. In die twee gemeenten werden in zeven jaar tijd twaalf vrouwen verkracht, zes aangerand en één brutaal aangevallen. In zes gevallen is DNA van dezelfde dader aangetroffen bij de slachtoffers.

Recenter waren er ook nog enkele onopgehelderde verkrachtingen in Ravels. “Maar momenteel wijst alles in deze zaak in de richting van andere daders”, zegt Delissen.