Direct naar artikelinhoud

Het beest in Dieter Coppens

DIERENPROGRAMMA Copy beest donderdag 11/2, 20u40, Eén

Terwijl neefjes Staf en Mathias zich voor hun nieuwe VTM-programmaHollywood in 't echtter plaatse verdiepen in de filmgeschiedenis, gaat Dieter Coppens in opdracht van de openbare omroep aan de slag met dieren. De 38-jarige avonturier die we nog kennen vanDe poolreizigersenHello Goodbyeis al zijn hele leven gefascineerd door hun uitzonderlijke talenten, die de menselijke vaardigheden ver overstijgen.

Hoe speelt een kameel het klaar om veertig dagen in de woestijn rond te lopen zonder één keer te drinken? Wat is het geheim van een duif die van overal ter wereld haar til terugvindt? En waarom is een konijn volstrekt kansloos tegen een valk? Dieter zoekt het voor ons uit door te denken als zijn dierlijke helden en hun gedrag te kopiëren. Zo trekt hij naar Oman, waar hij in de woestijn zelf als een kameel wil (over)leven, wordt hij in het midden van de Noordzee gedropt in de hoop dat een duif hem thuis zal brengen, en trekt hij zonder eten de Schotse natuur in, met als enige kompaan een woestijnbuizerd.

In aflevering één staat de rat centraal en mogen drie exemplaren hun fenomenale reukzin demonstreren door de ingrediënten te bepalen waarmee Jeroen Meus een moelleux zal bakken. Later probeert hij ook de geheimen van chimpansees, bruinvissen en zeekatten te ontsluieren in dit verrassende, leerzame en pittige dierenprogramma dat ons op heel anders naar beestjes laat kijken dan Chris Dusauchoit in het eeuwigeDieren in nesten.