Direct naar artikelinhoud

De hypocrisie bereikt een nieuwe hoogte

Geloof het of niet, maar er is nog eens iets besloten rond Uplace, het Machelse winkelcentrum van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe. De Vlaamse regering zet het licht op groen voor het ruimtelijk uitvoeringsplan.

Opmerkelijk nieuws, want burgers, politici en belangenverenigingen vechten al tien jaar een onvermoeibare strijd rond het winkelcomplex. Twee weken geleden nog pakte oppositiepartij Groen vrolijk uit met een negatief advies van de Raad van State.

Het lijkt alsof deze regering een daadkrachtig signaal geeft. Alsof het dossier plots weer vooruitgaat. Maar de reactie van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V), enkele uren na de regeringsbeslissing, straalde weinig vastberadenheid uit. De Vlaamse regering heeft haar belofte tegenover Uplace gehouden, zei de minister. En het is nu aan de burger om naar de rechtbank te trekken als die niet akkoord is met de beslissing.

Daarmee bevestigt Schauvliege onrechtstreeks wat regeringspartijen CD&V en Open Vld, en sommige politici binnen N-VA, al maanden achter de schermen verkondigen: 'Wij willen eigenlijk niet dat Uplace er komt. Te veel kritiek. Te veel tegenstanders. Alleen: we durven het zelf niet zeggen. Laten we dus gewoon voortdoen alsof er niets aan de hand is.' Hiermee bereikt de hypocrisie in het Uplace-dossier een nieuwe hoogte, en dat zegt al veel.

Niet vergeten: Uplace is een erfenis van de Vlaamse regering uit 2009, met CD&V, Open Vld en sp.a. Echt oprecht klinkt het hevige oppositiewerk van de socialisten dus niet. Tegelijk is het nogal hypocriet hoe christendemocraten en liberalen hun lokale boegbeelden, zoals Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) en Zemstenaar Tom Dehaene (CD&V), uitsturen om Uplace te bashen. Zij hebben dit uiteindelijk zelf gewild.

Het is natuurlijk niet alleen de schuld van deze regering dat er een schadeclaim van vele tientallen miljoenen euro's boven haar hoofd hangt. Als de regering-Bourgeois het contract met Verhaeghe eenzijdig opblaast, dan gaat haar geld naar de nieuwe spits van Club Brugge in plaats van naar nieuwe klassen of fietspaden. Geen fijn vooruitzicht voor Bourgeois, die zijn begroting nu al in de rode cijfers ziet gaan.

Maar goed, binnenkort is de politieke nachtmerrie voorbij. Na de goedkeuring van het ruimtelijke uitvoeringsplan is het aan Schauvliege om over de milieuvergunning van Uplace te beslissen. Of niet, natuurlijk. Want Schauvliege kan ook gewoon voortdoen zoals ze al enkele jaren bezig is en de burgers de kastanjes uit het vuur laten halen. Maar het zou haar sieren mocht ze dat ook openlijk toegeven.