Direct naar artikelinhoud

Nieuwe Sweetie klaar om weer pedo's te lokken

Nog even en dan wordt Sweetie 2.0 operationeel, de verbeterde versie van het virtuele kind dat in 2013 diende als lokaas voor misbruikers. Haar jongere zusje moet mannen ontmaskeren én op andere gedachten brengen.

"Mijn naam is Sweetie. Ik ben tien jaar oud. Ik woon in de Filippijnen. Elke dag moet ik voor de webcam zitten en met mannen praten. Ze vragen me of ik mijn kleren wil uittrekken. Zodra ik online ben komen ze. Tien. Honderd. Elk uur. Veel. Wat ze niet weten is dat ik niet echt ben."

Zo begon de video die de Nederlandse organisatie Terre Des Hommes enkele jaren geleden verspreidde. Sweetie was een computergeanimeerd meisje, bediend door vier Nederlanders. Die slaagden erin om op tien weken tijd wereldwijd meer dan twintigduizend contacten te leggen. 999 mannen en 1 vrouw konden zo worden ontmaskerd, en een paar van hen ook veroordeeld.

Met Sweetie 2.0 moet de strijd tegen webcamseks met minderjarigen nog verder worden opgevoerd. Ze zal, net als haar voorgangster, in chatboxen gesprekken met mannen aangaan, om zo hun identiteit te weten komen. Dit keer doet ze dat alleen niet in een tiental chatrooms, zoals de vorige keer, maar wel in duizenden. En, verduidelijkt projectleider Hans Guijt, Sweetie 2.0 zal nog veel meer doen dan alleen dat. "Ze zal, via waarschuwingsboodschappen deze mensen ook uit de chatrooms proberen te verjagen."

Wie een gesprek aanknoopt, krijgt drie waarschuwingen. Een eerste, waarin de mogelijke misbruikers uitgelegd krijgen wat de gevolgen kunnen zijn van hun gedrag. Als ze toch verdergaan, of terugkomen, volgt een tweede, strengere tekst. De derde moet de ultieme afschrikking zijn: dan krijgen ze meegedeeld dat hun persoonlijke gegevens aan Interpol zijn meegedeeld.

Volgens Guijt kunnen vooral beginners zo op andere gedachten gebracht. "Als je hen duidelijk maakt dat je weet wie ze zijn, wat ze van plan zijn en wat ze riskeren, dan kan bij hen de schrik om het hart slaan. We weten namelijk van de vorige keer: deze mensen zijn meestal gewone mannen. Mannen met een vrouw, een kind, een job. Hen doen beseffen wat ze te verliezen hebben, kan al werken." Dé oplossing is het niet, zegt de man nog. Maar het kan wel een verschil maken bij een groep. "De echte, hardnekkige sexual offenders: daar moet justitie en politie zich op richten."

Vervolgen is moeilijk

Van de veertien kindermisbruikers die in 2013 via Sweetie in ons land ontdekt werden, verscheen er maar één voor de rechter. Met andere woorden: een pedofiel opsporen is makkelijk, maar hem of haar vervolgen is dat niet. In veel landen bleek de door Terre Des Hommes gebruikte techniek onder uitlokking te vallen, wat niet toegelaten is. Ook het feit dat er geen echt misbruik plaatsvindt, bemoeilijkte de zaken.

De organisatie hoopt erg dat er in de nabije toekomst een en ander verandert. Ze zijn in elk geval van plan hun resultaten dit keer met meer overtuigingskracht neer te leggen. Zo wordt aan Sweetie 2.0 ook wetenschappelijke onderzoek gekoppeld. Aan de Universiteit van Tilburg proberen ze het effect van Sweetie 2.0 in kaart brengen, en aan de Universiteit van Leiden zoomen ze in op de juridische en strafrechtelijke aspecten in verschillende landen, waaronder ook België. Guijt: "Het is de bedoeling dat we zo met een een onderbouwde lijst met aanbevelingen kunnen komen."

Of de mannen van weleer, of mannen met dezelfde intentie, met Sweetie 2.0 nog wel in de val gelokt worden, gezien de grote media-aandacht van vorige keer? Terre Des Hommes meent van wel. "Sweetie 2.0 is een heel nieuw verhaal. En daarbij: achterdocht is net goed. Hoe onveiliger deze mensen zich voelen, hoe groter de kans dat ze wegblijven."