Direct naar artikelinhoud

De Wever trekt ten strijde tegen hooligans

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil het oplaaiende voetbalgeweld in zijn stad snel in de kiem smoren. Vrijdag werden twee cafés kort en klein geslagen.

"We moeten dit goed in de gaten houden. Gelukkig hebben we bijzonder veel ervaring met de aanpak van supportersgeweld. We bestrijden hooliganisme al van in de vroege jaren 90 met een gespecialiseerd team van agenten (de voetbalcel ging in 2014 op in de dienst Info en Evenementen, nvdr). Er is vertrouwen in de expertise van ons korps. Ook vrijdag is bewezen dat we kort op de bal spelen."

Toch bleek dat onvoldoende. Nadat Beerschot-aanhangers vrijdagavond café Great Old in Deurne hadden vernield, probeerde de politie te anticiperen op weerwraak van Antwerp-fans. Combi's, overvalwagens en het Snelle Respons Team stelden zich op nabij café 't Profke in Wilrijk. Volgens politiewoordvoerder Wouter Bruyns is dat toezicht volgehouden tot een stuk na middernacht. "Dat konden we niet blijven volhouden. Daarna is er alsnog een raid gevolgd."

Sportsocioloog Filip Boen kijkt niet op van de escalatie. "Beide clubs worden bedreigd in hun voortbestaan. Voor Antwerp is het nu alles of niets om te promoveren. Bij de rivalen van het Kiel kweekt de competitiehervorming (met een titel promoveer je niet naar de tweede hoogste reeks, nvdr) frustratie. De sfeer is er wranger dan vorig jaar. Bij de fans heerst een wij-zijgevoel. De voorbije jaren dachten ze allebei dat ze als enigen zouden overblijven. Bij de supporters zijn de lontjes korter geworden. Misschien kan de stad wel een zalvende rol spelen door de clubs gelijkwaardig te behandelen."