Direct naar artikelinhoud

Vlaamse gevangenen in Brussel: te weinig sport, cultuur en welzijn

Er is dringend meer geld nodig voor de Vlaamse gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis. De verouderde gevangenis schiet vooral tekort op het vlak van sport, welzijn en cultuur.

Op aandringen van Brussels Parlementslid Jef Van Damme (sp.a) kon de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) gisteren met acht andere raadsleden de gevangenis van Sint-Gillis bezoeken. Hun doel: nagaan of de 50.000 euro per jaar van de VGC goed besteed is in Sint-Gillis, met 800 gevangenen een van de grootste gevangenissen van ons land. "Vijftien procent van de gevangenen in Brussel is Nederlandstalig."

Minisportzaal

Van Damme zegt dat hij tijdens zijn werkbezoek het gevoel had dat er voldoende ondersteuning is op het vlak van onderwijs. "Via de VDAB worden er opleidingen, cursussen en sollicitatietrainingen gegeven. Dat valt dus best mee. Op het vlak van cultuur, sport en welzijn schiet het beleid echter tekort."

Met het geld van de VGC is er in Sint-Gillis een sportzaal ingericht. "Een sportzaal is veel gezegd. De ruimte is amper 20 vierkante meter groot. Als er vijf gevangenen sporten, is het al drummen. Met het geld van het VGC kan slechts één monitor twee uren per week betaald worden. Voor de rest van de week is de fitnesszaal dus dicht."

Eenzelfde probleem in de bibliotheek. "De bibliotheek voor de Nederlandstaligen draait op één medewerker. Bij ons bezoek had die persoon drie weken verlof. De gevangenen kunnen daar dus drie weken lang ook geen enkel boek lenen."

Het meeste werk ziet het Brussels Parlementslid op het vlak van welzijn. "Op het vlak van het begeleiden van gezinnen en kinderen van gedetineerden staan we werkelijk nergens. Nu worden kinderen met hun opgesloten vader herenigd in een grote onpersoonlijke zaal. Dat is heel traumatiserend voor kinderen. Van privacy is totaal geen sprake."

Jef Van Damme zegt dat hij de bevoegde minister Brigitte Grouwels en staatssecretaris Bruno De Lille wil interpelleren over de tekortkomingen. "Het budget moet zeker worden verdubbeld."