Direct naar artikelinhoud

Thibaut Courtois is tweemaal de beste

De beste keeper in Spanje is een Belg. Nadat Thibaut Courtois (21) 's middags de 'Trofeo Zamora', de prijs voor de minst gepasseerde doelman in de primera division, had gewonnen, kroonde de Spaanse profliga hem 's avonds tot doelman van het seizoen 2012-2013.

Courtois stond te blinken tussen de grootste voetballers ter wereld, waaronder Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos en Andres Iniesta - alleen de in Argentinië revaliderende Lionel Messi ontbrak.

De keeper van Atlético Madrid houdt wel van een feestje. Strak in het pak wandelde hij gisteren na negenen zonder gezelschap over de rode loper van het 'Hotel Auditorium' in Madrid voor het vijfde LFP Gala van de Profvoetballer.

Dat dit zijn avond zou worden, had Courtois, topfavoriet als doelman van het jaar, wel durven vermoeden.

Doelman van het jaar

Eerder op de dag had hij op de hoofdzetel van de Madrileense sportkrant Marca eindelijk zijn Trofeo Zamora gekregen, een trofee voor de minst gepasseerde doelman in de primera division in 2012-2013 - Courtois slikte in 37 wedstrijden amper 29 tegengoals.

Dat hij die prijs zou winnen, stond eind vorig seizoen al vast: zijn statistieken spraken voor zich.

Over de meest prestigieuze prijs van de twee, de officiële titel van 'Doelman van het Jaar', had hij iets minder zekerheid, maar de trainers van de Spaanse eersteklassers gaven hem waar hij recht op had. Zijn naam prijkt voortaan tussen die van Víctor Valdés (winnaar in 2010 en 2011) en die van zijn jeugdidool Iker Casillas (winnaar in 2009 en 2012). Zijn eerste individuele bekroningen in Spanje: voor Courtois was het een grote eer. "Maar we gaan niet op onze lauweren rusten", zei Courtois. "Dit is een stimulans om verder te werken."

Ook maar een mens

Zijn eerste individuele prijs ooit was die van Doelman van het Jaar in 2011 in België, na het kampioenenjaar met Racing Genk. Twee jaar en drie prijzen later (Europa League, Europese Supercup en Spaanse beker na winst tegen rivaal Real) is Courtois een wereldster, met groot aanzien in heel Spanje. Na zijn zeldzame blunder, vorige week in de Champions League tegen Zenit, kopte sportkrant AS: 'Courtois is ook maar een mens'. Het zei veel. "Over mijn toekomst ga ik me nog niet uitspreken", zei hij nog, verwijzend naar de concrete interesse van Barcelona en het gepush van eigenaar Chelsea om zijn contract open te breken. "Pas over enkele maanden hak ik een knoop door."