Direct naar artikelinhoud

Zoveelste groepsverkrachting schokt India

Opnieuw is India opgeschrikt door een groepsverkrachting. En opnieuw is de verontwaardiging groot. Net als na eerdere gevallen laait onder Indiërs de discussie over seksueel geweld op. 'Waarom moeten wij altijd bang zijn?'

Dit keer gebeurde het in Mumbai, de metropool die lange tijd werd beschouwd als een van India's veiligste plaatsen voor vrouwen. Een 23-jarige fotografe werd daar donderdagavond door vijf mannen verkracht. Ze was aan het werk in Lower Parel, een voormalige industriewijk waar de afgelopen jaren luxeappartementen en trendy restaurants zijn verschenen.

De fotojournaliste, stagiaire bij een Engelstalig magazine, was in gezelschap van een mannelijke collega. Die werd door de aanvallers in elkaar geslagen nadat ze zijn handen hadden vastgebonden. De vrouw werd de struiken ingesleept, waar de mannen zich aan haar vergrepen. Het slachtoffer is gewond en ligt in het ziekenhuis. Haar conditie werd omschreven als stabiel.

De politie, die een speciaal team op de zaak had gezet en compositietekeningen van de vijf mannen verspreidde, heeft enkele verdachten aangehouden. Over het aantal arrestaties bestond gisteren onduidelijkheid. Sommige Indiase media meldden dat alle vijf verdachten zijn opgepakt, maar volgens andere berichten zijn twee mannen ingerekend.

De verkrachting roept onder Indiërs pijnlijke herinneringen op aan eerdere seksuele gewelddaden. Vooral aan de groepsverkrachting vorig jaar in een rijdende bus in New Delhi, die het leven kostte aan een jonge studente. Deze gebeurtenis leidde in heel India tot felle protesten en een debat over de veiligheid van vrouwen in een door mannen gedomineerde samenleving. India werd zich ervan bewust dat daar - volgens cijfers van de overheid - elke 21 minuten iemand wordt verkracht.

Stad van schaamte

Onder druk van het volksprotest dat volgde op de verkrachting in New Delhi, zagen de autoriteiten zich gedwongen strengere wetten in te voeren en seksueel geweld tegen vrouwen zwaarder te bestraffen. Desondanks beschuldigden diverse politici de regering er gisteren weer van dat ze te weinig doet om vrouwen te beschermen. Onderminister R.P.N. Singh van Binnenlandse Zaken zegde toe dat de federale regering aandringt op de 'strengst mogelijke' straf voor iedereen die in deze zaak schuldig wordt bevonden.

Honderden mensen, onder wie veel journalisten, verzamelden zich gisteravond in Mumbai voor een stil protest. Ze droegen teksten als 'Stad van schaamte' en 'Stop verkrachting'.

Nirmala Sitharaman, woordvoerster van de oppositiepartij BJP, uitte haar afschuw via de sociale media: "Verachtelijk! Wij schamen ons! Hoe lang en - God verhoede - hoe vaak nog voordat de misdadigers worden gestraft. Word wakker, India!"

A.L. Sharada, directeur van een organisatie voor vrouwenrechten, zei dat vrouwen nu ook in Mumbai hun gevoel van veiligheid zijn kwijtgeraakt. "Waarom moeten wij altijd bang zijn dat ons kwaad wordt aangedaan?", reageerde ze.