Direct naar artikelinhoud

NMBS-brief verdeelt regering-Peeters

Het blijft knetteren binnen de Vlaamse meerderheid. Aanleiding deze keer is een boze brief van minister-president Kris Peeters en minister Crevits aan de federale regering over de NMBS.

Meerderheidspartij N-VA was gisteren niet te spreken over de brief van Peeters en Crevits waarin ze het gebrek aan Vlaamse inspraak in het NMBS-beleid aanklagen(DM 4/10). "Spiergerol na de match", lieten Vlaams parlementslid Lies Jans en Kamerlid Steven Vandeput 's middags weten via een persbericht. Volgens hen trok Peeters te laat aan de alarmbel. "Dat had hij beter gedaan tijdens de opmaak van de zesde staatshervorming", klinkt het scherp. En passant herhaalden de N-VA-leden het pleidooi voor een regionalisering van de NMBS.

Een demarche die binnen de regering maar weinig gesmaakt kon worden. Zeker Peeters was niet te spreken over de kritiek van zijn coalitiepartner. Hij benadrukt dat N-VA-ministers Philippe Muyters en Geert Bourgeois perfect op de hoogte waren van de brief. "De Vlaamse regering, inclusief N-VA, heeft de brief op 12 juli besproken", zei Peeters.

Hij krijgt daarbij steun van zijn collega in de regering, Freya Van den Bossche (sp.a). "Ik begrijp niet waarom ze moeilijk doen. Dit was wel degelijk doorgesproken op de regering en er was recent nog overleg tussen het Vlaamse en het federale niveau. Hilde Crevits heeft het dossier prima aangepakt. Ze zullen van verder moeten komen als ze willen bewijzen dat samenwerken niet werkt."

Brokken lijmen

Enkele uren later verstuurde de N-VA-fractie effectief een persbericht met de boodschap dat ze zich toch achter de brief schaart. Daarmee hoopte N-VA de brokken te lijmen, maar toen had de oppositie al bloed geroken. Volgens Open Vld-fractieleider Bart Tommelein strompelt de Vlaamse regering van het ene incident naar het andere. Dat de N-VA openlijk uithaalt naar Peeters, is voor hem het zoveelste bewijs van de verdeeldheid binnen de regering. "Het stof van de woonbonus is amper gaan liggen of er is al opnieuw een incident."

Gesjareld

In de parlementaire commissie Mobiliteit haalde ook oppositiepartij Groen uit naar Crevits. "Er wordt nu al maanden onderhandeld over de NMBS-plannen, maar Vlaanderen staat nog altijd met lege handen. Ik begrijp niet dat u geen steun krijgt van uw federale zwaargewichten. Ik stel voor dat u niet alleen bij Labille op de koffie gaat, maar ook bij ministers Koen Geens (CD&V) en Pieter De Crem (CD&V). Misschien kunnen zij eens op tafel kloppen", aldus Groen-parlementslid Björn Rzoska.

Crevits herhaalde gisteren dat ze ontevreden is met de weinige inspraak die Vlaanderen krijgt bij de NMBS. "Ik ben 'pissed'. Ik stel vast dat er aan het investeringsplan weinig is gewijzigd na onze voorstellen", aldus de minister. Ze voegt eraan toe dat Labille nog altijd geen officieel antwoord heeft gegeven. "Ik ben in blijde verwachting, want wij hebben nog altijd geen antwoord gekregen op onze brief."

De NMBS lanceert in 2014 een nieuw vervoersplan. De dienstregeling wordt dan grondig door elkaar geschud. Crevits vindt het niet kunnen dat Vlaanderen voor de zoveelste keer niet geïnformeerd wordt. "Als we geen zicht krijgen op dat vervoersplan, dan zijn we gesjareld", zegt de minister. Zij houdt alvast een stok achter de deur en waarschuwt dat Vlaanderen geen geld voor cofinanciering op tafel zal leggen zolang het geen garantie krijgt dat de prioritaire projecten sneller gerealiseerd worden.