Direct naar artikelinhoud

Opgepakte Syriër zinde op zware aanslag

In de nacht van zondag op maandag werd in de Duitse stad Leipzig een Syrische vluchteling gearresteerd nadat er in een flat in Chemnitz explosieven waren gevonden. De 22-jarige man was van plan om een grootschalige aanslag te plegen zoals eerder in Brussel en Parijs.

"Wat we nu weten, is dat de voorbereidingen in Chemnitz hetzelfde waren als de voorbereidingen voor de aanvallen in Parijs en Brussel", verklaarde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière achteraf.

De verdachte, Jaber Albakr, had in Chemnitz, een stad tussen Dresden en de Tsjechische grens, onderdak gezocht bij andere Syriërs. Maar toen zij ontdekten wie ze in huis hadden gehaald, boeiden ze Albakr en belden ze de politie.

De voortvluchtige man was vervolgens naar Leipzig gereisd en had andere Syriërs daar op het station om onderdak gevraagd. Zij lichtten de politie in. Even na halfeen kon een speciale eenheid Albakr oppakken in het stadsdeel Paunsdorf.

Albakr bereidde een aanslag voor op een van de twee Berlijnse luchthavens, Schönefeld of Tegel, schrijft onder andere de krant Süddeutsche Zeitung. Vermoedt wordt dat hij banden had met IS-strijders met wie hij op internet overlegde over de bouw van zijn bommen en over mogelijke doelwitten.

Chemicaliën gevonden

De Syriër wist zaterdagmorgen te ontsnappen uit een woning in de stad Chemnitz, Saksen, die al door de politie in de gaten werd gehouden. In het huis vond de politie 500 gram van de bijzonder gevaarlijke springstof TATP. Daarnaast werden andere chemicaliën aangetroffen die gebruikt kunnen worden om bommen te maken.

Toen Albakr zaterdag om zeven uur 's morgens de deur uitstapte, loste een agent waarschuwingsschoten. "We stonden op het punt een inval in het huis te doen, toen de verdachte het pand verliet", zei een woordvoerder van de Saksische politie. Het is niet duidelijk waarom Albakr kon ontkomen. Duitse media speculeren over "pech" bij de politie, maar die wil daar niet over uitweiden

Later die dag werden in Chemnitz drie contacten van Albakr opgepakt. Twee van hen werden zondagochtend weer vrijgelaten. De derde wordt, net als de voortvluchtige zelf, verdacht van het beramen van een "staatsgevaarlijke aanslag". Zondag werd, na de bestorming van een tweede woning, nog iemand opgepakt in verband met deze zaak. Wie hij is en wat zijn verhouding is tot de hoofdverdachte, was gisteren nog onbekend.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Duitse politie een terrorist op het spoor is die als vluchteling naar Duitsland kwam. Een maand geleden werden bij een inval in twee asielcentra in Noord-Duitsland nog drie Syriërs gearresteerd omdat ze ervan werden verdacht een slapende cel van IS te zijn en banden te hebben met de daders van de aanslagen in Parijs.

Geweld in Saksen

Het is bijzonder ongunstig dat Albakr zich uitgerekend in Saksen schuilhield. Saksen is al een paar weken het middelpunt van een nationale discussie over de vraag waarom het aantal rechts-extremistisch gemotiveerde geweldsdelicten daar zoveel hoger is dan in de rest van Duitsland

Slachtoffer van die delicten, van knokpartij tot brandstichting, zijn vooral vluchtelingen. Dat in Saksen nu een of meerdere vluchtelingen ontmaskerd worden als terroristen, zal de maatschappelijke spanning er nog verder doen oplopen.

Albakr, in 1994 in Damascus geboren, kwam in 2015 naar Duitsland, zei dat hij vluchteling was en werd als zodanig erkend. De binnenlandse veiligheidsdienst, de Verfassungsschutz, houdt hem "al langer" in de gaten omdat hij op internet websites over het bouwen van bommen bezocht en materialen had besteld.

Maar de dienst tipte de politie pas vrijdagavond dat de verdachte zich in Chemnitz bevond en dat er misschien acuut gevaar dreigde.

Op de Berlijnse luchthaven Schönefeld, vanuit Chemnitz het dichtstbijzijnde vliegveld, bestormde de politie zondagmorgen een vliegtuig omdat een van de passagiers veel uiterlijke gelijkenissen met Albakr vertoonde.