Direct naar artikelinhoud

CD&V, met de C van Crevits

Vergeet Kris Peeters. De CD&V-delegatie in de Vlaamse regering wordt binnenkort door een vrouw geleid. Hilde Crevits ontpopte zich de voorbije jaren als het gezonde verstand van de christendemocraten. Ze wordt geroemd om haar empathie, maar aarzelt niet om haar collega's de les te spellen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (47) slaagt er steeds meer in om haar stempel te drukken, amper een maand nadat ze voor CD&V aan de onderhandelingstafel van de Vlaamse formatie schoof. Zo goedlachs als de West-Vlaamse politica zich profileert bij de kiezer, zo onvermurwbaar is Crevits rond de tafel. Wanneer de ACW-dochter uit Torhout spreekt, spitsen de onderhandelaars hun oren.

"Er liggen nog zware brokken op tafel", waarschuwde Crevits gisteren. Hoewel N-VA-voorzitter Bart De Wever binnen enkele dagen hoopt te landen met de formatie, wil Crevits zich niet vastpinnen op een datum. "Het belangrijkste is een goed akkoord", zegt ze. Gisteren stonden de onderhandelingen op een laag pitje door de 11 juli-festiviteiten, maar dit weekend zit de onderhandelingsagenda behoorlijk vol. Rond de kinderbijslag, de woonbonus en de begroting moeten nog zware knopen worden doorgehakt.

Nu de eindsprint is ingezet, wordt achter de schermen volop gepokerd over de verdeling van de postjes. Als de N-VA met Geert Bourgeois de minister-president mag leveren, heeft CD&V de eerste keuze voor een ministerportefeuille. Officieel is er nog geen beslissing genomen, maar het is duidelijk dat Crevits, die bij de verkiezingen 112.557 voorkeurstemmen haalde, in Bourgeois I de ideale CD&V-kandidate is om viceminister-president te worden. Als het even kan met Onderwijs onder haar bevoegdheid.

Sterk merk

Crevits heeft alvast het voordeel dat haar grootste concurrent, aftredend minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), niet meteen bulkt van ambitie. Vandeurzen wil liefst gewoon op zijn stoel blijven zitten. Vandeurzen staat bekend als een noeste werker, een sterke vakminister. Maar is hij ook het gezicht waarmee CD&V naar buiten wil treden? Nee, dat niet. "Hilde heeft duidelijk die ambitie, Jo niet. Hij voelt zich het best op de achtergrond", zegt een CD&V'er.

Toen Yves Leterme haar in 2007 uit het Vlaams Parlement plukte om minister te worden, zat Crevits nog maar drie jaar in dat parlement. Toch groeide de advocate in korte tijd uit tot een van de sterkhouders van CD&V. Bij de verkiezingen van 2009 kwam ze met meer dan 100.000 voorkeurstemmen als absolute stemmenkampioen van West-Vlaanderen uit de bus. 'Een sterk merk', noemen collega's haar vandaag. "Het geheim? Hilde is razend ambitieus, maar zonder al te veel pretentie", klinkt het in haar omgeving. 'Collegiaal' en 'empathisch' zijn woorden die vaak terugkomen, zowel binnen als buiten de partij.

Maar vergis u niet: Crevits is een haantje de voorste. De Torhoutse trekt liefst zoveel mogelijk macht naar zich toe. In de commissie Openbare Werken bijvoorbeeld, waar het de voorbije jaren bijna onmogelijk was om een realisatie op het parlementaire conto te schrijven. De CD&V'ster duldt weinig tegenspraak. "Als iemand in haar vaarwater komt, kan ze bits uit de hoek komen. Het voordeel is wel dat je een conflict kunt uitpraten. In tegenstelling tot Peeters of Leterme sleept Crevits dat niet eeuwig met zich mee."

Wrevel

Haar advocatenervaring komt goed van pas in het strategospel van de 'G8', de centrale werkgroep van de Vlaamse formatie. Al veroorzaakt de aanpak van Crevits wel wrevel bij sommige onderhandelaars van N-VA. "Onlangs kwam ze zelf te laat op een vergadering. Onze mensen hebben toen lang op haar gewacht, en uiteindelijk zijn we met de andere CD&V'ers al voorzichtig beginnen praten. Toen ze de vergaderzaal binnenkwam, was ze kwaad. Zij was toch wel de minister? Zij en alleen zij zou bepalen wanneer de vergadering kon beginnen. Principieel, misschien, maar ook wat arrogant."