Direct naar artikelinhoud

Familie von Trapp helemaal uitgezongen

Met Maria is vorige week het laatste levende lid van de legendarische von Trappfamilie, die de inspiratiebron was voor de musical en film The Sound of Music, overleden. De vrouw werd 99 jaar.

"Een leuk verhaal, maar niet écht het onze." Zo verwees Maria Franziska von Trapp naar The Sound of Music. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om dé Maria, wel om Maria junior, een van de dochters van de bekende Oostenrijkse zeekapitein Georg von Trapp en Agathe Whitehead, oftewel Louisa in de musical en film.

Maria von Trapp was de op één na oudste van het gezin met zeven kinderen. Ze werd geboren in Zell am See, in de Oostenrijkse Alpen, in het jaar dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Niet lang daarna, in 1922, overlijdt haar moeder. Haar vader blijft als weduwnaar met financiële kopzorgen achter. Totdat hij Maria Augusta Kutschera, een ex-non, als kindermeisje in dienst neemt: ze schaaft de zangtalenten van het gezin bij, zodat ze kunnen optreden en geld verdienen. In 1927 wordt de gouvernante zelf een von Trapp.

'Niet zo romantisch'

De memoires die Kutschera daarna neerschreef in The Story of the Trapp Family Singersvormden de basis voor de bekende Broadwaymusical The Sound of Music uit 1959 en de gelijknamige Oscarwinnende film uit 1965.

De echte von Trappkinderen stelden achteraf dat de film niet strookte met de werkelijkheid: de vader zou niet zo streng zijn geweest, de stiefmoeder niet zo aardig, hun huwelijk niet zo romantisch. Maria von Trapp schreef wel: "Ons huis moet soms echt op een muziekconservatorium hebben geleken. Je hoorde er constant piano, viool, gitaar, cello, klarinet, accordeon..." Zelf was ze tweede sopraan in het familiekoor.

Aan het leven in de schijnwerpers van de von Trapps komt een einde wanneer Hitler Oostenrijk binnenvalt. De familie vlucht en begint aan een tournee in Europa en de Verenigde Staten. De Trapp Family Singers, die tot 1956 optreden, settelen uiteindelijk in het Amerikaanse Vermont, waar ze een wintersporthotel oprichten.

Missiewerkster

Het is in die staat, in haar eigen woning, dat de laatste echte von Trapp afgelopen dinsdag een natuurlijke dood stierf. Maria was niet getrouwd en laat geen kinderen na. Ze was een tijd missiewerkster in Papoea-Nieuw-Guinea.

Volgens haar halfbroer Johannes von Trapp had ze "een prachtig leven". Hij, Rosemarie en Eleonore zijn nu nog de enige levende kinderen uit de von Trappfamilie - zij het dan wel uit het huwelijk tussen Georg en Maria.