Direct naar artikelinhoud

We waren nooit rijker dan vandaag

De Belgen zijn nog nooit zo rijk geweest als nu. Samen hadden we eind december net geen 1.085 miljard euro in aandelen, fondsen, obligaties of spaarboekjes. Dat is bijna 20 miljard euro meer dan eind september vorig jaar. Het gaat om de grootste vermogenstoename in twee jaar.

Dat we met z'n allen 20 miljard euro rijker geworden zijn, is vooral te danken aan het verbeterde beursklimaat. Daardoor werden onze aandelen en fondsen in drie maanden tijd - tussen oktober en december vorig jaar - maar liefst 13,4 miljard euro meer waard. Alles samen hebben de Belgen voor net geen 240 miljard euro aandelen, en zit er voor ruim 121 miljard euro in fondsen. Daarnaast blijven we ook geld storten op het spaarboekje. In het laatste kwartaal van 2013 kwam daar opnieuw 4,1 miljard euro bij, ondanks de lage rente. Die lage rente maakt ook dat we minder geld stoppen in vastrentende effecten, zoals obligaties, kas- en staatsbons. Daar vloeide het voorbije kwartaal 1,2 miljard euro uit weg. Daarnaast staken we wel 1,9 miljard euro extra in verzekeringsproducten.

Als we al ons spaargeld en onze beleggingen samentellen, beschikten de Belgen eind december vorig jaar over een brutovermogen van maar liefst 1.085 miljard euro. Dat brutobedrag houdt wel geen rekening met de waarde van het vastgoed en de leningen die we hebben uitstaan. Zo wordt de waarde van ons vastgoed op nog eens 1.000 miljard euro geschat.

Afgelopen trimester hebben we ons ook opnieuw wat meer in de schulden gestoken. Zo kwam er voor 1,6 miljard euro aan woonkredieten bij. Samen met alle uitstaande kredieten brengt dat het totaal van onze financiële verplichtingen op 220,4 miljard euro. Dat is 1 miljard euro meer dan in het derde kwartaal van 2013.

Na aftrek van die schulden komt het netto financieel vermogen van de Belgen uit op 864,5 miljard euro, of gemiddeld 87.566 euro per Belg. Al moet dat bedrag wel met een dikke korrel zout genomen worden, want 90 procent van de rijkdom zit bij slechts 10 procent van de Belgen. Niettemin gaat het om een absoluut record. In vergelijking met het derde kwartaal van 2013 is ons nettovermogen eind vorig jaar zo maar eventjes 19 miljard euro toegenomen. Het is al van eind 2011 geleden dat ons vermogen nog zo'n grote sprong maakte.

euro bezitten alle Belgen samen

euro zijn de Belgen samen rijker geworden

van de rijkdom zit bij 10 procent van de Belgen