Direct naar artikelinhoud

Grootse Courtois bezorgt Atlético zege

Atlético Madrid keert met een gevleide voorsprong terug uit Milaan. Daar mogen ze doelpuntenmaker Costa, maar vooral doelman Thibaut Courtois voor danken. Hij bewees met een onwaarschijnlijke redding waarom hij de nummer één bij de Rode Duivels is.

Meesterlijk. Een ander woord zou de prestatie van Thibaut Courtois onrecht aandoen. Eén onwaarschijnlijke redding van zijn makelij ging nog tijdens de wedstrijd de wereld rond. Taarabt zette voor naar Poli, die vanop zeven meter vrij kon inkoppen. Courtois had geen tijd om te reageren, maar slaagde er toch in om met een tijgerachtige reflex de bal tegen de paal te duwen.

De Spanjaarden hadden de hulp van Courtois meer dan nodig. Milan was met voorsprong de betere ploeg. Vreemd was dat. Want Milan, stonden die niet slechts negende in de Serie A? En Atlético, doen die dit seizoen geen gooi naar de titel in de Primera Division? Maar met een Kaká die op zijn 31ste eindelijk weer lijkt te kunnen voetballen, wintertransfer Taarabt die de Spaanse linkerflank helemaal gek draaide, en showman Balotelli die altijd voor gevaar kan zorgen, speelde Milan een heel dwingende eerste helft. Courtois was zelfs kansloos op een schot van Kaká dat naar de winkelhaak draaide, maar werd geholpen door een bevriend hoofd dat de bal lichtjes aanraakte en op de lat deed belanden. Zelfs een grootste Courtois heeft soms wat geluk nodig. Zoals even later, toen wéér Kaká van dichtbij met binnenkantje voet schoot. De Belgische doelman was aan de grond gespijkerd, maar de bal landde op het dak van het doel.

Voor gevaar van de kant van Atlético moeten we doorspoelen naar de tweede helft. Topschutter Diego Costa probeerde het met een spectaculaire omhaal, maar zag zijn poging een meter of twee over belanden. Raul Garcia schoot even later van dichtbij hoog over. Maar terwijl de spanning in San Siro toenam, daalde het niveau zienderogen. Beide ploegen waren plots vooral bang voor een tegengoal. Courtois moest nog een schotje van Taarabt onschadelijk maken, maar dat was klein bier vergeleken met zijn redding in de eerste helft.

De spektakelwaarde mocht dan wel gezakt zijn, de strijd en passie bleven constant aanwezig. Zo werd Balotelli van het veld getrapt met een schouderblessure. Hij kwam verkeerd neer op zijn schouder na een stevige charge. Vijf minuten voor het einde dwarrelde een verloren hoekschop op het hoofd van sluipschutter Costa. Die zette enorm veel kracht op zijn kopbal en maakte zo de belangrijke 0-1. Courtois moest niet meer tussenkomen, al zag hij een staalharde vrije trap van Ramy net naast zoeven.