Direct naar artikelinhoud

Leterme wil begroting eind dit jaar bijsturen

Brussel l Premier Leterme is bereid om de begroting "op een nuttig moment" bij te sturen, als nieuwe economische groeiprognoses dat nodig zouden maken. De regering heeft de begroting gebaseerd op een economische groei van 1,2 procent in 2009, maar economen verwachten dat het veel minder zal zijn.

Open Vld-voorzitter Bart Somers en Kamerfractieleider Bart Tommelein eisten daarom dat de begroting tegen het licht zou worden gehouden als er betrouwbaarder prognoses voorhanden zijn. "De begroting moet ook aan het einde van de rit in evenwicht zijn", zei Somers.

Leterme gaat de begroting week na week nauwlettend opvolgen, zegt hij. Als het nodig is zal er bijgestuurd worden. Dat kan volgens de woordvoerder van de premier bijvoorbeeld kort na de onderhandelingen voor het nieuwe interprofessioneel akkoord zijn, eind dit jaar.

4.494 Belgen extra belast na informatie uit het buitenland

Op basis van inlichtingen verkregen uit het buitenland werden voor het aanslagjaar 2005 de inkomsten voor de berekening van de personenbelasting van 4.494 belastingplichtingen verhoogd met een totaalbedrag van 11,7 miljoen euro. Door de invoering van de EU-spaarrichtlijn in 2005 zijn banken in de EU verplicht hun lokale fiscus in te lichten telkens als ze intresten uitbetalen aan buitenlanders. De belastingdienst brengt vervolgens het ministerie van Financiën van het land van de spaarder op de hoogte. Als gevolg van deze regeling verdubbelde het aantal Belgische belastingplichtigen dat het bestaan van een buitenlandse rekening aanmeldde in de periode 2004-2006 van 52.000 tot 104.000. Wat de vennootschapsbelasting betreft heeft minister Reynders geen informatie over de periode 2003-2006.

Vlaamse waarborg voor leningen kmo's opgetrokken

De Vlaamse regering trekt meer middelen uit voor het toekennen van waarborgen waarmee kmo's makkelijker een lening van de bank kunnen krijgen. Ook het maximale waarborgbedrag per kmo stijgt en een aantal voorwaarden wordt versoepeld. Met die nieuwe regeling wil Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (Open Vld) voorkomen dat kmo's door de kredietcrisis minder gaan investeren. Het maximale waarborgbedrag per kmo zal stijgen van 500.000 naar 750.000. Tot nu toe trok de Vlaamse overheid 180 miljoen per jaar uit voor de waarborgen. Ceysens zal dat bedrag laten optrekken tot 500 miljoen per jaar.