Direct naar artikelinhoud

Dakisolatie mogelijk verplicht vanaf 2020

Vlaams minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche (sp.a) wil dakisolatie geleidelijk aan verplicht maken voor alle huurwoningen. “Wie in 2020 geen dakisolatie heeft, zal zijn huis niet meer kunnen verhuren. Dat is een krachtig signaal aan de eigenaars om nu aan de slag te gaan en de bestaande premies maximaal in te zetten om hun eigendom te isoleren en zuiniger te maken.”

Freya Van den Bossche kreeg woensdag bezoek van een delegatie van Samenlevingsopbouw, de Bond Beter Leefmilieu en het Vlaams Overleg Bewonersbelangen. Ze kreeg een bouwpakket met bakstenen en cement om te bouwen aan een betere afstemming tussen het woon- en energiebeleid.

De minister plant alvast enkele nieuwe maatregelen om het Vlaamse woonpatrimonium kwaliteitsvoller en energiezuiniger te maken. De verplichte dakisolatie voor huurwoningen is er daar één van. Daarnaast onderzoekt Van den Bossche hoe ze de bestaande energiescans kan uitbouwen tot volwaardige woonscans, waarbij niet alleen de energiezuinigheid, maar de volledige woonkwaliteit van een woning gecheckt wordt.

Ten derde wijst de minister op het geplande proefproject waarbij Eandis 500 à 700 private huurwoningen gratis gaat isoleren. “De lessen die we daaruit trekken moeten ons toelaten om overal in Vlaanderen te gaan isoleren bij mensen die de investering zelf niet aankunnen”, zegt Van den Bossche. “Zeker bij de lagere inkomens zullen we misschien zelf moeten gaan isoleren.”

Geert Marrin van Samenlevingsopbouw reageert tevreden. “Dit zijn zeker stappen in de goede richting.”