Direct naar artikelinhoud

MR-politicus Daniel Ducarme overleden

De liberale politicus Daniel Ducarme (MR) is tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. Ducarme was minister van staat en leed aan kanker. Hij werd 56 jaar.

Franstalige politici van diverse partijen brachten zaterdag hulde aan een van de liberale boegbeelden van ons land.

Daniel Ducarme begon zijn politieke carrière in 1974, als nationaal voorzitter van de Liberale Studenten. Na een rijke carrière op diverse blauwe kabinetten, stootte de man uit Thuin door naar de top. Hij werd Kamerlid, Europees Parlementslid en Waals Parlementslid, en was ook een tijdje voorzitter van de MR, de partij waarvan hij de omvorming van PRL tot Mouvement Réformateur (in 2002) mee boetseerde. Datzelfde jaar werd hij ook minister van staat.

Midden 2003 kwam er een stoelendans op gang bij de Franstalige liberalen. Nauwelijks een jaar voor de regionale verkiezingen van 2004 volgde Ducarme Francois-Xavier de Donnea op als minister-president van de Brusselse gewestregering.

Door zijn slechte gezondheidstoestand was hij in juni geen kandidaat meer tijdens de federale verkiezingen en nam hij in mei dus definitief afscheid van het groene halfrond. Toch bleef hij de nationale politiek op de voet volgen. Ducarme behoorde in theorie altijd tot de kant-Reynders, maar de laatste maanden ontpopte hij zich tot een koele minnaar van de (uittredende) MR-voorzitter. Eind juli stelde hij onomwonden dat er dringend nieuwe voorzittersverkiezingen georganiseerd moesten worden om de Franstalige liberalen weer op de rails te krijgen. Het werd zijn laatste grote interview.