Direct naar artikelinhoud

Drugskartels sturen studenten terug

Tien Belgische studenten keren terug uit Monterrey, in het noorden van Mexico. Door het toegenomen dodelijke geweld van de drugskartels hebben ze beslist hun uitwisselingsproject met de plaatselijke universiteit stop te zetten.

Belgische studenten moeten uitwisselingsproject stopzetten wegens dodelijk geweld in Mexico

‘De ene dag ziet onze dochter het leger patrouilleren, de volgende wordt er geschoten in een wijk wat verder’, zegt Geert Van Loock, vader van een terugkerende studente van de KU Leuven.

Een aantal studenten van de Brusselse universiteit VUB zou eerstdaags vertrekken naar Monterrey, een industriestad van 1,1 miljoen inwoners in het noorden van Mexico. Europese universiteiten onderhouden uitwisselingsprojecten met instellingen in andere continenten, en de unief van Monterrey is er daar één van. De studenten van de VUB werd echter afgeraden om te vertrekken. Ze blijven nu thuis of zoeken een nieuwe bestemming in het buitenland om een paar maanden levenservaring op te doen.

Hetzelfde geldt voor de tien Belgische studenten die al sinds begin augustus, wanneer het Mexicaanse academiejaar van start gaat, in de stad aanwezig zijn. Zes daarvan studeren aan de KU Leuven. Eén van hen is Charlotte Van Loock, een 22-jarige die op 4 augustus naar Monterrey vertrok. “Een week geleden begon ze ongerust te worden”, vertelt haar vader Geert. “De ene dag ziet ze het leger in de straten patrouilleren, de volgende dag wordt er geschoten in een wijk een beetje verder en nog een dag later ziet ze dat zelfs Mexicanen hun kinderen uit de universiteit halen.”

“Daarop hebben we contact opgenomen met Buitenlandse Zaken”, vertelt Tine Baelmans, vicerector van de KU Leuven. “We weten dat de veiligheidstoestand in Monterrey erop achteruitgaat”, zegt Patrick Deboeck, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. “Er is in Mexico een oorlog van drugskartels aan de gang en begin juli raasde de orkaan Alex over het gebied. Dat heeft voor een spoor van vernieling gezorgd, en de drugskartels maken daarvan gebruk om hun greep op de regio te versterken.”

“We hebben de universiteiten geen advies gegeven”, zegt Deboeck. “Maar we hebben hen wel op de hoogte gebracht van de situatie. Daarmee konden ze zelf oordelen of ze hun studenten wilden aanraden om terug te keren of daar te blijven.”

Aan de KU Leuven vonden ze dat ze beter het zekere voor het onzekere konden nemen, al wilden ze niemand verplichten om terug te keren. “We hebben onze studenten de nodige informatie bezorgd en we hebben hen alternatieve bestemmingen bij andere universiteiten aangeboden, zodat ze alsnog een buitenlandse ervaring konden opdoen”, vertelt Baelmans. “Uiteindelijk hebben ze ons vrijdag alle zes laten weten dat ze terugkeren.”

De drugsoorlog in Mexico is de voorbije maanden geëscaleerd. Sinds president Felipe Calderón de kartels bij zijn aantreden eind 2006 de totale oorlog verklaarde, zijn er al meer dan 28.000 doden gevallen. Hoewel de meeste slachtoffers met de drugshandel te maken hebben, vallen er ook steeds meer onschuldige burgerdoden.

Wanneer alle studenten zullen terugkeren, is onduidelijk. “Charlotte denkt de ene dag dat ze beter in Mexico zou blijven en de volgende dag is ze opnieuw ongerust”, zegt vader Geert. “Ze zal nu toch terugkeren, maar ze doet dat hoofdzakelijk om ons gerust te stellen. Niet dat we bange mensen zijn, maar als Buitenlandse Zaken waarschuwt dat er iets aan de hand is en we negeren dat, dan zullen we het onszelf nooit vergeven mocht er iets gebeuren.”