Direct naar artikelinhoud

Adoptie door homokoppels neemt hoge vlucht

Het afgelopen jaar slaagden elf homokoppels erin om een kind te adopteren. In 2009 waren dat er slechts twee.

Sinds 2006 is adoptie door homokoppels wettelijk toegestaan. Buitenlandse adoptiekanalen blijven voor hen ontoegankelijk, omdat de herkomstlanden het weigeren. In eigen land ging het lang moeizaam: tot 2009 kwamen slechts zeven kinderen via binnenlandse adoptie bij homokoppels terecht. Het afgelopen jaar kregen elf homokoppels een kindje toegewezen. “De maatschappij evolueert”, verklaart woordvoerster Leen Du Bois van Kind en Gezin. “Vaak wordt verondersteld dat wij er niet voor te vinden zijn dat homokoppels een kind adopteren, maar dat klopt niet. Sommige mensen die een kind afstaan, geven expliciet aan niet te willen dat het kind naar een homokoppel gaat. We proberen hen te begeleiden in het idee dat opvoedingsprincipes van groter belang zijn dan het soort koppel dat een kind opvoedt. En dat werkt blijkbaar.”

Lesbische vrouwen hebben het iets gemakkelijker: zij kunnen gewoon het kind van hun partner adopteren, dat bijvoorbeeld via een zaaddonor verwekt is. 260 vrouwen adopteerden afgelopen jaar zo het kind van hun vrouwelijke partner.

Ook als pleegouder hebben homokoppels de kans om voor een kind te zorgen. De afgelopen tien jaar steeg het aantal pleegoudergezinnen dat uit twee mannen bestaat van 12 naar 31. Samen zorgen zij voor 45 kinderen. Lesbische pleegouders zagen hun aantal verdubbelen van 25 naar 48. Zij hebben 73 kinderen onder hun hoede.