Marks & Spencer in Brussel al na anderhalf jaar dicht

Anderhalf jaar na zijn terugkeer naar België gaat Marks & Spencer zijn enige Belgische winkel op de Guldenvlieslaan in Brussel alweer sluiten. De beslissing is een onderdeel van een breder herstructureringsplan, dat de keten nieuw leven moet inblazen. In totaal zullen wereldwijd een 80-tal winkels verdwijnen.

Algemeen directeur Steve Rowe - die nog maar sinds april aan het roer staat van de Britse warenhuisketen - wil met de herstructureringen de core business van Marks & Spencer veranderen. De bedoeling is om in Groot-Brittannië op 5 jaar tijd zo'n 60 warenhuizen minder open te houden die gefocust zijn op de verkoop van kleding en huisdecoratie.

30 Britse winkels zullen daardoor definitief worden gesloten. Verder zal een ander deel van de zogenoemde home and clothing stores worden omgebouwd tot voedingswarenhuizen. Tegen 2019 wil Rowe namelijk meer dan 200 Simply Food Shops openen, om zo de focus van de keten te verleggen naar de voedingsindustrie.

Tot slot plant Rowe ook 53 internationale filialen te sluiten, onder andere in China, Frankrijk, Estland, Hongarije en België. In totaal staan er daardoor zo'n 2.100 banen op de helling.

De Britse voedings- en kledingketen trok 15 jaar geleden volledig weg uit België, maar kwam 1,5 jaar geleden terug met een vestiging op de Guldenvlieslaan in Brussel. Die wordt nu dus opnieuw gesloten. "Al vanaf de opening voldeed de winkel in Brussel niet aan onze verwachtingen", legt Amanda Mellor, directeur van Marks & Spencer België uit. "De markt biedt bovendien weinig groeikansen." De beslissing groeit voort uit een grondige evaluatie van de 466 internationale winkels van de Marks & Spencer Groep.

Meest gelezen