Direct naar artikelinhoud

230 betogers aangehouden in Borgerhout

Het filmpje 'Innocence of Muslims' verhitte ook in Borgerhout dit weekend gemoederen. In Gent en Amsterdam bleef het rustig.

Zo'n honderd allochtone jongeren betoogden gisteren in Gent vreedzaam tegen het Innocence of Muslims-filmpje dat de moslimwereld in brand zette, enkele tientallen moslimjongeren deden dat op hetzelfde moment op het Amsterdamse Museumplein. Zeker voor die laatste optocht had de radicale beweging Sharia4Belgium mee opgeroepen. Maar ook daar bleef het rustig.

Zo anders was het zaterdag in Borgerhout. Het 'Centrum voor Islamitische Diensten' (CID) had via Facebook en sms een oproep gelanceerd om zaterdagnamiddag tegen de anti-islamfilm te protesteren en bij het CID leunt Sharia4Belgium dicht aan. De politie was in grote getale aanwezig bij deze niet toegelaten manifestatie, die doorging op een moment dat in dezelfde wijken de traditionele Reuzenstoet plaatsvond.

Al snel merkte de politie twee bekende leden van Sharia4Belgium op, een werd al voor de start van de bijeenkomst administratief aangehouden, andere leden hielden later een toespraak.

Toen iets later een Amerikaanse vlag in brand gestoken wordt, werd de sfeer grimmiger en probeerde een groep betogers naar de Turnhoutsebaan door te steken. Daar was een braderie aan de gang en de politie greep in om te verhinderen dat die verstoord zou worden. Ruim 230 aanwezigen werden bestuurlijk aangehouden. "Een voor een werden ze later geïdentificeerd", zei woordvoerder Fons Bastiaenssens van de lokale politie later. Volgens hem waren bij de aangehouden betogers zeker leden van Sharia4Belgium.

Mondjesmaat werd in de loop van de avond en de nacht alle aangehouden personen weer op vrije voeten gesteld. De meerderjarigen krijgen een GAS-boete van 50 euro of meer. De ouders van de minderjarige relschoppers moeten 100 euro betalen voor het ritje dat hun kind met de combi aflegde. Bij de rellen werden een geparkeerde en twee politievoertuigen licht beschadigd. Een politieagent werd ook gewond toen een afvalcontainer kantelde en op zijn voet terechtkwam.

Ook in Brussel en Sint-Joost-ten-Node was er gisteren even spanning. In de namiddag werd een dertigtal mensen opgepakt die wilden betogen uit protest tegen Innocence of Muslims. Het ging telkens om onaangekondigde, niet toegelaten manifestaties.

In Sint-Joost-ten-Node ging het om een 25-tal mensen die zich verzameld hadden op het Liedtsplein en van daar optrokken naar het centrum. "We hebben hen ter hoogte van het Rogierplein administratief aangehouden", zegt commissaris Roland Thiébault, van de zone Brussel Noord. "Dat verliep zonder incidenten." In Brussel ging het dan weer om een zestal personen die zich in de buurt van de Amerikaanse ambassade wilden betogen.

l