Direct naar artikelinhoud

Vansteenkiste werkt vandaag weer

Iets voor vijven stoof in Vorst een zilvergrijze Volvo weg. ‘Mijnheer Vansteenkiste blijft bij zijn standpunt’, aldus Raf Verstraeten, de advocaat van de van handel met voorkennis betichte Vansteenkiste. ‘Hij vindt dat hij zich niets te verwijten heeft.’

De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise besliste gisteren kort na de middag dat de aanhouding van de gewezen voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) niet langer noodzakelijk was voor zijn onderzoek. Claise leidt een onderzoek naar vermeende handel met voorkennis bij de Brusselse holding Compagnie Bois Sauvage. Wat voor verschil er is tussen de situatie van vorige week en die van gisteren werd niet verduidelijkt. “Vermoedelijk wou de onderzoeksrechter vermijden dat er misbruik van de voorhechtenis wordt gemaakt”, zei Jos Colpin, de woordvoerder van het Brusselse parket.

Bakken kritiek

Luc Vansteenkiste werd vorige week maandag aangehouden op betichting van handel met voorkennis. Op 3 oktober 2008, enkele dagen voor de ontmanteling van Fortis, verkocht de Compagnie Bois Sauvage 3,6 miljoen Fortisaandelen tegen 5,4 euro het stuk. Toen het aandeel enkele dagen later opnieuw op de beurs noteerde, was de koers gezakt tot 1,5 euro. Vansteenkiste was bestuurder bij zowel Fortis Bank als bij Bois Sauvage en werd ervan verdacht een afspraak tot geheimhouding binnen de raad van bestuur van Fortis te hebben geschonden.De arrestatie van Luc Vansteenkiste oogstte bakken kritiek. Veel waarnemers zagen er een drukkingsmiddel in om de topindustrieel sneller “aan het praten te krijgen”. Vorige vrijdag verlengde de de Brusselse raadkamer het aanhoudingsmandaat nog. In een strafonderzoek kan de onderzoeksrechter te allen tijde autonoom beslissen een verdachte vrij te laten, en dat is wat Claise gisteren deed.Vansteenkiste had beroep aangetekend tegen zijn aanhouding, maar de Kamer van Inbeschuldigingstelling zou zich daar pas volgende week over buigen. Het zag ernaar uit dat de man nog minstens een week zou moeten wachten op enig perspectief op vrijlating.

Een week zonder tandenborstel

Indien de speurders de bedoeling hadden om Vansteenkiste psychologisch te kraken, dan lijkt dat niet echt te zijn gelukt. Hoewel zijn advocaten groen licht wisten te bekomen voor een eenpersoonscel, was het Luc Vansteenkiste zelf die aandrong op “een behandeling zoals iedereen hier”. Hij kwam in Vorst op eigen verzoek terecht in een driepersoonscel met twee medegedetineerden van wie hij volgens een vriend van de familie niet eens de nationaliteit kent: “Hij heeft getracht hen wat Nederlands aan te leren. Op die manier maakte hij zich nuttig en doodde hij de tijd.”Sinds vorige week dinsdag bood de echtgenote van Vansteenkiste zich elke ochtend om halfzes ’s ochtends aan bij de gevangenis van Vorst, met kleren en toiletspullen, maar ze kreeg haar man geen enkele keer te zien en mocht ook geen enkel voorwerp overhandigen. Slechts één keer werd een kort telefoongesprek toegestaan.“Hij heeft die hele tijd geen enkele keer zijn tanden mogen poetsen”, aldus de vriend. “Hij heeft zich ook tot net voor zijn vrijlating niet mogen scheren.” De man aan de passagierszijde van de zilvergrijze Volvo die iets voor vijven door de gevangenispoort wegstoof, hield het raampje dicht en weigerde alle commentaar.

Stroompanne

Vansteenkiste had eigenlijk al rond drie uur gisterennamiddag kunnen worden vrijgelaten, maar de gevangenis van Vorst werd getroffen door een stroompanne, waardoor het computernetwerk uitviel. Daardoor kon zijn dossier niet tijdig worden afgewerkt. Vorige week vrijdag liep er ook al eens wat mis. De industrieel kon niet zelf aanwezig zijn in de raadkamer omdat het personeel in de gevangenis van Vorst het werk had neergelegd.Raf Verstraeten, de advocaat van Vansteenkiste, hield het gisteren voor de gevangenispoort bij een zeer bondige mededeling: “Mijnheer Vansteenkiste blijft bij zijn standpunt, hij vindt dat hij zichzelf niets te verwijten heeft. Hij is uiteraard zeer tevreden over zijn vrijlating, maar wij vragen u respect voor zijn keuze om bij zijn familie te zijn.”Volgens Verstraeten gaat Vansteenkiste vandaag al opnieuw aan de slag gaat als gedelegeerd bestuurder bij schuimrubberfabrikant Recticel.De vrijlating is er één onder voorwaarden. Welke dat zijn, werd niet gecommuniceerd. “Er kan aangenomen worden dat Vansteenkiste contact moet vermijden met andere betrokkenen”, aldus Colpin, eerder op de dag.