Direct naar artikelinhoud

Barcelona blijft branden

Al vijf nachten komen in een wijk in Barcelona duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de uitzetting van krakers - 'okupas' - uit het lokale sociaal centrum. De betogers clashen hard met de politie en eisen het ontslag van burgemeester Trias. 'Dit kan zich over het hele land verspreiden.'

Bij valavond wordt de wijk Sants, aan de rand van het centrum van Barcelona, plots een heus strijdtoneel. De inzet: het behoud van het reeds half afgebroken sociaal centrum Can Vies, thuis van de plaatselijke krakers of okupas. "Het grootste deel van de meute bestaat uit vreedzame mensen die zich beroepen op hun recht om te betogen", zegt betoger Juanma.

"Maar er zijn enkelingen, vaak niet eens mensen uit de wijk, die stenen gooien naar de politie en busjes van tv-zenders in brand steken." Ook vestigingen van nationale banken en Amerikaanse fastfoodrestaurants moesten er al aan geloven.

De politie reageert bijzonder agressief op de betogingen. Op beelden van de Spaanse website 20 Minutos is te zien hoe agenten kleine groepjes met matrakken te lijf gaan en met ronde projectielen beschieten - eerder dit jaar werden rubberen kogels namelijk verboden in Catalonië. Na vijf nachten van confrontaties tussen de oproerpolitie en betogers zijn meer dan 60 mensen opgepakt en verschillende personen gewond geraakt. De voorlopige schade wordt op zo'n 170.000 euro geschat.

Dat de bewoners zich massaal achter de lokale krakers scharen, komt door de belangrijke maatschappelijke functie van Can Vies. Al zeventien jaar biedt het centrum onderdak aan de krakers, maar het heeft zich ook ontplooid tot een cultureel centrum. "Het is een echte ontmoetingsplaats voor mensen uit de wijk. Er wordt theater gespeeld, films vertoond, feesten gehouden: een graag geziene plaats", zegt buurtbewoner Guillermo.

Geen vergunning

Graag gezien, dat wel, maar de krakers hadden geen vergunning. En dat breekt de buurt nu zuur op.

Toen de eigenaar van het gebouw - TMB, de grootste vervoersmaatschappij van Barcelona - na al die jaren opnieuw kwam aankloppen, kreeg hij daarbij de steun van burgemeester Xavier Trias. De stad heeft al jaren plannen klaarliggen om de wijk een grondige facelift te geven, en daar past Can Vies niet in. Dus begon vorige maandag de uitzetting van de krakers en de afbraak van het gebouw. Nog voor het gebouw helemaal tegen de grond ging, brak het protest uit.

Dat protest is gerechtvaardigd, zegt Juanma, maar het geweld dat ermee gepaard gaat speelt enkel in de kaart van de burgemeester. "Trias gaat de dialoog uit de weg door te zeggen dat hij niet met relschoppers wil onderhandelen, maar dat is het gros van de mensen helemaal niet".

Toch was er gisterochtend een ontmoeting tussen de krakers en het gemeentebestuur. Daar kwam amper iets uit de bus. De krakers en verschillende buurtbewoners eisen nu het ontslag van de burgemeester en enkele van zijn medewerkers. Ze lieten ook weten deze ochtend te beginnen aan de heropbouw van het centrum.

Potten en pannen

Er wordt dus niet meteen rust verwacht. Gisteravond zou opnieuw een caserollada georganiseerd worden: een oorverdovend protest waarbij alle buurtbewoners zich uitleven op hun potten en pannen. Er zou ook een grootschalige betoging komen in het centrum van Barcelona.

In de Spaanse hoofdstad Madrid bestaat eveneens de kans dat het tot rellen komt. Daar wordt vanavond een gelijkaardige betoging georganiseerd tegen de uitzetting van okupas uit een lokaal centrum dat al tien jaar actief is. "In heel Spanje zijn mensen hun huis verloren. Zij kunnen zich dus goed vinden in de ideologie van de krakers, die leegstaande huizen gebruiken om onderdak te bieden aan mensen die het moeilijk hebben", voorspelt Guillermo.